Держдеп США вимагає від WikiLeaks припинити публікацію секретних матеріалів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держдеп США вимагає від WikiLeaks припинити публікацію секретних матеріалів

Казна та Політика
885
Держдепартамент США закликає керівництво сайту WikiLeaks припинити публікацію всіх секретних матеріалів американського уряду, що потрапили в розпорядження цієї організації, йдеться в листі юридичного радника американського дипвідомства Гарольда Коха, поширеному в суботу ввечері у Вашингтоні.
"Якщо ви справді зацікавлені уникнути будь-якого збитку від ваших дій, ви повинні забезпечити припинення публікації WikiLeaks - будь-яких і всіх подібних матеріалів, забезпечити повернення будь-яких і всіх секретних матеріалів американського уряду, які є в їх розпорядженні, вивести і знищити всі записи цих матеріалів з бази даних WikiLeaks, - йдеться в листі представника держдепартаменту.
"Ми не братимемо участі ні в яких переговорах, що стосуються подальшого розповсюдження секретних матеріалів уряду США, отриманих незаконним шляхом", - наголошується в листі юридичного радника, адресованому адвокатам керівництва WikiLeaks у зв'язку з наміром цієї компанії опублікувати на своєму сайті те, що, як стверджується, "є секретними документами уряду США".
"Як ви знаєте, якщо якийсь з матеріалів, який ви маєте намір опублікувати, наданий офіційним представником уряду США або будь-яким посередником без відповідного дозволу, це буде означати, що вони надані з порушенням американського законодавства і без розуміння згубних наслідків цих дій", - сказано в листі.
Утримання організацією WikiLeaks цього матеріалу буде вважатися порушенням американського законодавства, відзначається в повідомленні.
"Наскільки ми розуміємо з розмов з представниками газет New York Times, Guardian і Spigel, компанія WikiLeaks надала близько 250 тисяч документів кожному з цих видань для публікації, розширюючи таким чином незаконне розповсюдження секретних документів", - повідомляє юридичний представник держдепу.
За оцінкою держдепартаменту, публікація цих документів "піддає ризику життя багатьох невинних людей від журналістів і правозахисників блогерів і солдатів, а також осіб, які надають інформацію для зміцнення миру і безпеки".
"Піддає ризику військові операції, включаючи операції проти терористів, торговців людьми і зброєю, злочинців та інших, хто загрожує глобальній безпеці", - інформує держдеп США.
Американська сторона вважає, що WikiLeaks завдає шкоди інтересам співробітництва між країнами, партнерами та союзниками, які протидіють спільним бідам, - від тероризму до пандемії хвороб і ядерного розповсюдження, що загрожує глобальній безпеці.
"Незважаючи на заявлене вами бажання захистити життя, ви зробили прямо протилежне і поставили під загрозу життя незліченної кількості людей", - пише юридичний радник держдепу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас