ЦБ Росії запросив долар з Канади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Росії запросив долар з Канади

Валюта
384
Перший заступник голови ЦБ Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що частина міжнародних резервів країни номінована в канадських доларах. Поки що частка нової валюти несуттєва, але надалі структура резервів може змінитися.
Центробанк Росії розмістив частину своїх резервів в канадських доларах. Про це повідомив перший заступник голови ЦБ РФ Олексій Улюкаєв.
"Нещодавно ми почали інвестиції в активи, номіновані в канадських доларах, - повідомив чиновник в інтерв'ю агентству Bloomberg. - Поки що обсяги невеликі, але, можливо, є потенціал для збільшення наших вкладень".
Зараз 47% валютних резервів Росії виражені в доларах США, 41% - у євро, 10% - в британських фунтах і 2% - в японських ієнах. За словами Олексія Улюкаєва, частка канадського долара в даний час настільки мала, що не впливає на це співвідношення. "Протягом найближчих декількох місяців ми, можливо, зможемо говорити про більш істотні обсяги, які змінять структуру резервів", - додав перший заступник голови.
Включивши нову валюту в структуру своїх резервів, Росія намагається диверсифікувати їх. Одночасно з цим країна підтримує використання регіональних валют у міжнародній торгівлі та фінансах для того, щоб знизити ризики, викликані домінуванням американського долара.
Центробанк Росії вже знизив частку доларів у своїх резервах з 50% у 2006 році. За повідомленням прес-служби ЦБ, на 19 листопада поточного року резерви РФ склали 489,3 млрд доларів.
Незважаючи на диверсифікацію резервів і зниження частки американського долара в резервах країни, Олексій Улюкаєв вважає, що долар США залишиться провідною резервною валютою світу, навіть якщо в нього з'являться конкуренти.
Чиновник також повідомив про те, що Центробанк розглядає австралійський долар як валюту для розміщення міжнародних резервів Росії, тому що гроші цієї країни забезпечені промисловим виробництвом. Зростання австралійської валюти до долара США склало у цьому році 9,6%, відзначає Bloomberg.
За словами Улюкаєва, зараз у світі спостерігається конкуренція за роль глобальної і регіональних валют, і вона буде посилюватися. "Рубль вже став резервною регіональною валютою для країн колишнього СРСР", - констатував перший заступник голови ЦБ РФ, вказавши на зростання обсягів розрахунків у рублях і збільшення обсягів євробондів, випущених у російській валюті.
Щодо китайського юаня Олексій Улюкаєв висловився окремо. За словами чиновника, юань відразу перетвориться на світову резервну валюту, як тільки стане повністю конвертованим. В даний час валюта Китаю торгується в коридорі 0,5% в той чи інший бік від курсу, прив'язаного до долара США, який щодня встановлює Центробанк.
Експерти вважають, що дії ЦБ Росії потрібно розглядати в довгостроковій перспективі. "У найближчі 3-5 років економіка США зможе ще рости, однак якщо розглядати період років у 20, то, швидше за все, її роль у світі буде знижуватися. А якщо буде знижуватися значення економіки, то і долар втратить позиції резервної валюти №1" , - говорить головний економіст УК "Фінам Менеджмент" Олександр Осін.
За його словами, валюти Канади та Австралії в цілому підходять для ролі резервної, бо економіки цих країн в порівнянні з США краще збалансовані з точки зору виробництва, забезпечені природними ресурсами і менше закредитовані.
"Існує одна проблема - багато канадських доларів не купиш, це викличе різкий стрибок курсів. Але якщо дивитися в довгостроковій перспективі, то, щорічно закуповуючи будь-яку валюту в розмірі 1% від резервів Росії і менше, за 20 років частку американської валюти можна знизити", - вважає Олександр Осін, висловлюючи думку, що роль регіональних резервних валют у світовій економіці буде лише зростати.
Вкладатися в юань в умовах його прив'язки до долара експерт не бачить сенсу, оскільки це те ж саме, що купувати валюту США.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас