Citigroup: Деякі країни ЄС доведеться банкрутити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Citigroup: Деякі країни ЄС доведеться банкрутити

Казна та Політика
1880
У фінансовій корпорації Citigroup підрахували: щоб врятувати периферію Європи від суверенних дефолтів, потрібно витратити 2 трлн. євро. Деякі країни доведеться банкрутити: списати їхні борги вже не вдасться, зазначають експерти.
Європу чекає низка суверенних дефолтів у найближчі п'ять років, вважає головний економіст Citigroup Віллем Буйтер. За його словами, ринок не вірить, що країни на периферії єврозони - Португалія, Ірландія, Італія, Іспанія, Греція - зможуть вибратися з кризи без втрат: їх могла б врятувати багаторічна жорстка бюджетна політика, але для цього в національних урядів не вистачає політичної волі.
На думку Буйтера, 750 млрд. євро європейського стабілізаційного фонду буде недостатньо, щоб допомогти всім, хто потребує підтримки. "Фонду не вистачає навіть на Іспанію", - упевнений він: для стабілізації фінансів всіх країн буде потрібно 2 трлн. євро, причому 1 трлн. потрібен вже зараз. Якщо фонд такого розміру не буде створений, є ризик розпаду єврозони, вважає він. Про це повідомляють "Ведомости".
Економісти вважають новим осередком нестабільності Португалію: їй знадобиться зовнішня допомога вже до кінця цього року. Проблеми португальських банків не такі великі, але країна постійно спізнюється з необхідними заходами, підкреслює Буйтер.
За словами економіста, потрясінь в банківській системі не вдасться уникнути: "Першою заявить про неспроможність Ірландія, інші проблемні країни схлопнуться в найближчі п'ять років".
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас