Жир на животі допомагає в лікуванні наслідків інфаркту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жир на животі допомагає в лікуванні наслідків інфаркту

468
Стовбурові клітини, вирощені з жиру, який "здобутий" за допомогою ліпосакції, здатні до ефективніших оздоровляючих функцій після інфарктів.
До такого висновку дійшли вчені з Американської кардіологічної асоціації.
За словами кардіологів, за півроку лікування стовбуровими клітинами з жиру ушкодження серцевого м'яза гояться наполовину. Поліпшується і серцева діяльність.
Крім того, у пацієнтів, які отримували ін'єкції стовбурових клітин, поліпшуються показники серця з перекачування крові, а також посилюється загальна циркуляція крові в серце.
У той же час, статистичного значення аналізованих дослідження не має через занадто маленьку групу пацієнтів - всього 14 осіб. Проте вчені вважають отримані результати багатообіцяючими.
Всі хворі були білими чоловіками з Європи. Кожен переніс кілька серйозних серцевих нападів; кожному вводився катетер для визначення пошкоджень серця. Десять осіб отримували стовбурові клітини, четверо - плацебо. Жир забирався з живота кожного з учасників експерименту. Ін'єкція складалася з 20 млн. стовбурових клітин, введення яких тривало близько 10 хвилин.
Експеримент тривав шість місяців і показав, що в щасливчиків, які отримували ін'єкції стовбурових клітин, в 3,5 рази покращилася циркуляції крові в серце, а також збільшилася ємкість лівого шлуночка. Рівень ураження серцевого м'яза знизився з 32% до 15. У жодного з пацієнтів не розвинулося аритмії, хоча відомо, що ліпосакція здатна викликати подібні побічні ефекти.
В даний час учені готуються до наступної стадії дослідження, в якій, можливо, візьмуть участь 375 пацієнтів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас