"Ъ": Рівняння на європейське право — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Рівняння на європейське право

Енергетика
360
Верховний суд відхилив касацію НАК "Нафтогаз України", зобов'язавши компанію виконати рішення Стокгольмського арбітражу - повернути 12,1 млрд кубометрів газу швейцарському трейдеру RosUkrEnergo (RUE; по 50% у Дмитра Фірташа і "Газпрому"). Справу розглядала колегія суддів під головуванням Василя Гуменюка. Таким чином українські судові інстанції підтвердили рішення міжнародного арбітражу, і тепер RUE може вимагати його виконання. Вчора Кабінет міністрів також опублікував постанову №1061 від 15 листопада, що передбачає, що нез алежно від об'єму газу, який повинна повернути НАК, податкові платежі компанії будуть повернені в повному обсязі.
На початку 2009 року "Нафтогаз" за розпорядженням колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд кубометрів газу, що належали RUE. Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу у розмірі $1,7 млрд, які "Нафтогазу" переуступав "Газпром". Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і RUE. Одночасно "Газпром" припинив продаж газу трейдеру, що зробило неможливою реалізацію контрактів в Європі. Проте до російської монополії RUE претензій не пред'являла, зате звернулась до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути 11 млрд кубометрів і 1,1 млрд кубометрів пені з НАК. У червні суд підтримав трейдера.
Прес-секретар "Нафтогазу" Олена Юрьєва заявила, що в компанії "Немає тих, хто хоче коментувати цю тему". Відмовилися від коментарів і в прес-службах Мінпаленерго і "Газпрому". "Як завжди, ми цю тему не коментуємо", - сказав прес-секретар RUE Андрій Кнутов. Не надали коментарі і в Group DF Дмитра Фірташа.
Зараз сторони обговорюють дві основні схеми погашення боргу. За словами високопоставленого джерела в Мінпаленерго, Мінпаленерго і НАК наполягають на тому, що в "Нафтогазу" залишилося право вимоги $1,7 млрд з RUE. "Тому ми пропонуємо провести взаємозалік вимог і повернути швейцарській компанії решту 5-6 млрд кубометрів газу. Причому зробити це поступово - так, щоб в газовому балансі країни не утворилася діра", - розповів співрозмовник.
В той же час джерело в "Газпромі" говорить, що компанія наполягає на поверненні RUE 11 млрд кубометрів газу. "Компанія повинна продати цей газ в найкоротші терміни, розрахуватися з нами, а 'Газпром', відповідно, поверне 'Нафтогазу' $1,7 млрд", - заявили в компанії. Поки сторони не домовилися про те, яка схема повернення буде застосована, уточнило джерело Ъ в RUE.
Останній аргумент на користь Кабміну - рішення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради із розслідування ситуації в RUE, відзначило джерело Ъ в Мінпаленерго. Його результати не розголошуються, але, за словами співрозмовника Ъ, воно невигідне RUE. Верховна Рада проголосувала за те, що бере звіти комісії до відома, але заборонила їх публікацію і надання Генеральній прокуратурі.
Народний депутат Роман Зварич, який очолює ТСК, розповів, що головний висновок у вирішенні комісії - "Газпром" був ініціатором схеми із позбавлення RUE 11 млрд кубометрів, а також судового позову до "Нафтогазу" з вимогою повернути ці об'єми газу. "Згідно з висновками ТСК, ініціатива із укладання угод в січні 2009 року виходила від 'Газпрому'. Крім того, без згоди 'Газпрому' RUE не могла б подати позов до суду відносно 'Нафтогазу', - додав пан Зварич.- При цьому 'Газпром' вимагав, аби в третьому поданні до Стокгольмського арбітражу всі посилання на нього, як на ініціатора підписання угоди про відбір 11 млрд кубометрів газу, були видалені. У відповідь українська сторона зажадала відкликати позов, і російська сторона погодилася. Але цього не сталося".
На думку Романа Зварича, все це говорить про те, що "Газпром" особисто несе відповідальність за ситуацію, що склалася. "Це досить сильний аргумент для української сторони, аби добитися поступок від російської монополії і повернути лише частину газу, причому на виплат. Згідно з цими матеріалам, фактично 'Газпром' несе більшу відповідальність за ситуацію, що склалася, ніж 'Нафтогаз', який не ініціював розриву схеми в суді", - підкреслив член комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Сергій Пашинський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас