парламентський комітет просить президента накласти вето на Податковий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

парламентський комітет просить президента накласти вето на Податковий кодекс

1147
Комітет Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва звернувся до президента України Віктора Януковича з проханням відмовитися від введення в дію Податкового кодексу з 1 січня 2011 року, розблоковувати бюджетний процес, забезпечити прийняття державного бюджету на існуючій податковій базі і повернутися до публічної дискусії про концептуальні основи Податкового кодексу, на підставі якої розробити новий проект і прийняти його до 1 серпня 2011 року. Як повідомила прес-служба комітету із посиланням на його главу Наталю Королевську, про це говориться в офіційному листі комітету до глави держави.
"Різке неприйняття проекту Податкового кодексу України вже висловили не лише об'єднання підприємців малого і середнього бізнесу, але і представники великого бізнесу, зокрема його найбільшого об'єднання - Українського союзу промисловців та підприємців. Підкреслюємо, відвертість численних заяв про готовність вдатися до масових акцій протесту в разі прийняття цього документа в існуючому вигляді", - говориться у листі.
Водночас Н.Королевська зазначає, що введення в дію Податкового кодексу з 1 січня 2011 призведе до численних порушень в адмініструванні податків. "Миттєве запровадження норм Податкового кодексу не дозволить суб'єктам господарювання безпомилково перейти на нову систему адміністрування і документації оподаткування. Це призведе до неминучої плутанини, помилок і прорахунків в бухгалтерському обліку. В той же час це створить численні підстави для виявлення порушень податковими органами. Внаслідок цього нестримно зросте тиск податкових органів на підприємців, що призведе до погіршення бізнес-клімату, падіння інвестиційної привабливості і позицій України в світових економічних рейтингах", - пояснила глава комітету.
На її думку, малий бізнес, для якого певні норми кодексу є явно неприйнятними, буде змушений або згортати діяльність, або переходити схеми мінімізації оподаткування.
"Відповідні заяви вже надходили від представників цього сектора економіки. На сьогодні частка малого і середнього підприємництва у ВВП України складає близько 8%. Тому існує безпосередня загроза, що прийняття Податкового кодексу призведе до уповільнення зростання ключових макроекономічних показників. Малий і середній бізнес забезпечує роботою п'яту частину працездатного населення, що майже втричі перевищує кількість зайнятих в промисловості. Відповідно, згортання підприємництва навіть на 10% викличе різке збільшення кількості безробітних", - резюмувала Н.Королевська.
Як зазначають у комітеті, згідно із Бюджетним кодексом і регламентом Верховної Ради, проект державного бюджету має бути прийнятий в першому читанні не пізніше 20 жовтня, в другому читанні - до 20 листопада, а в третьому читанні і в цілому як закон - до 1 грудня. Стаття 27 Бюджетного кодексу прямо вказує на те, що закони України, що впливають на формування прибуткової або витратної частини бюджетів, мають бути офіційно оприлюднені до 15 серпня року, що передує плановому. Інакше норми відповідних законів, що впливають на формування прибуткової і витратної частини бюджетів, починають діяти не раніше початку бюджетного періоду, наступного за плановим. В даному випадку це означає, що набуття чинності Податкового кодексу не може відбутися раніше 2012 року.
Як повідомлялося, Верховна Рада 18 листопада прийняла Податковий кодекс в другому читанні. Введення документа в цілому передбачено з 1 січня 2011 року, водночас для кількох норм документом передбачений перехідний період від трьох до шести місяців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас