Банкіри розкриють кредитні карти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розкриють кредитні карти

Казна та Політика
1285
Днями ПриватБанк заявив про плани масштабної експансії на ринку кредитних карт: в наступному році банк збирається випустити 3 млн. кредиток (плюс до нинішніх 10 млн. шт.), загальний ліміт із кредитів досягне 25 млрд. грн. (З поточних 21,25 млрд. грн.).
Плани експансії на ринок кредитних карт є у багатьох фінансових структур. "При збереженні позитивних тенденцій в економіці країни, а також на міжбанківському ринку, які стали помітні останнім часом, початок 2011 ознаменується більш активним випуском кредитних карткових продуктів" - прогнозує директор департаменту продуктів для фізичних осіб "Альфа-Банку" Катерина Вінницька.
За словами провідного економіста відділу розвитку карткового бізнесу "ОТП Банку", Артема Єфременка, в 2011 р. фінструктура планує збільшити картковий портфель. "Плани стосуються як кількості платіжних карток, так і кількості операцій з їх використанням", - говорить він. Причому з усіх сегментів карткового бізнесу одним з найбільш активних буде зростання в сфері кобренд-проектів.
Подвоїти кількість емітованих карток плюс запропонувати нові продукти в наступному році планує "Піреус Банк" . "Ми збираємося запропонувати клієнтам універсальний функціонал по картці Visa: це дозволить поєднувати в одній картці кілька типів рахунків", - розповідає начальник відділу карткового бізнесу департаменту роздрібного бізнесу "Піреус Банку" в Україні Олена Горлушко. Картка, за її словами, буде надавати доступ до зарплатних, ощадних, поточних, пенсійних та інших типів рахунків.
"У 2011 р. ВТБ планує значно збільшити приріст як кредитних, так і платіжних карт, у тому числі залучаючи підприємства для обслуговування в рамках зарплатних проектів ", - повідомили у "ВТБ Банку".
Плани банкірів із розвитку карткових продуктів цілком виправдані. Кредитки - швидкий і легкий спосіб надання дрібних споживчих позик. При цьому в останні два роки пластик був практично заморожений (у 2009 р. загальна кількість карток зменшилась на 25%), а тому треба відновлювати позиції. В останні місяці спостерігається невелике зростання ринку, і тенденція збережеться, за прогнозами експертів, до кінця поточного року.
Ставка на кредитки логічна ще й тому, що останнім часом простежується тенденція більш активного використання карток клієнтами. На сьогодні 60% випущених карт активні (була здійснена хоча б одна транзакція за останні 12 місяців), в докризовий же період цей показник був нижче 50%. З одного боку, карток стає менше (закінчується термін їх дії, а нові випускалися в невеликій кількості). З іншого - не маючи доступу до споживчих кредитів, населення все частіше використовує кредитки.
"За кількістю транзакцій на кінець року ми вже досягнемо докризових показників - 37-38 млн. операцій за місяць", - говорить голова правління Українського процесингового центру Антон Романчук. У майбутньому році, за прогнозами Романчука, приріст карток складе близько 15%, причому приблизно 5% емісії припаде на кредитні карти.
Тільки от лідери карткових емісій залишаться колишніми. "Обсяг карток може збільшитись, але кардинально ситуація у розподілі клієнтів на ринку не зміниться", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Набагато більш важливим завданням для банків експерт вважає не збільшення карткової маси, а випуск нових продуктів, розвиток платіжної культури і технологічного оновлення карткової інфраструктури. "Банкам необхідно інвестувати в канали зв'язку, які на сьогодні, на превеликий жаль, не розраховані на активне користування (платіжними картами)", - говорить Охріменко. До того ж зараз картки активно використовуються в банкоматах (80% транзакцій), а в торгових точках - вкрай рідко (лише 7%). За прогнозами експерта, у найближчі роки навряд чи буде спостерігатися "технологічний бум" у цій сфері.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас