Банки віднаджують клієнтів від депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки віднаджують клієнтів від депозитів

Кредит&Депозит
4271
За даними "Простобанк Консалтинг", на початку листопада середня ставка по депозитах у гривні становила 14% річних (терміном на один рік), тоді як на початку року вона була на позначці 21% річних. За останні 10 місяців найбільш суттєво знизили ставки ТОП-10 банків України. Вони за вкладення терміном на один рік пропонують усього 11-12% річних.
Банки виявилися не готові до такого різкого обвалу ставок при практично повній відсутності кредитування і тепер намагаються якось знизити вартість ресурсів, причому нерідко вдаючись до різних хитрощів. По-перше, вони знижують відсоткові ставки в односторонньому порядку з настанням якихось форс-мажорних обставин (під форс-мажорами часто маються на увазі доволі безглузді причини). Втім, цим методом користуються небагато банків, оскільки зниження ставки в односторонньому порядку загрожує судовими позовами з клієнтами.
Є інший, більш поширений спосіб знизити ефективні відсоткові ставки по депозитах: ввести комісію за зняття відсотків по внеску або поповнення депозиту. У поєднанні з комісій по конкретних депозитах деякі банки пропонують клієнтам перейти на внесок з низькою відсотковою ставкою, але відсутністю комісійних. Багато хто погоджуються.
Гучною була історія, що сталася в кінці жовтня, - введення "ВТБ Банком" комісії на поповнення депозитного вкладу. У період кризи банк ВТБ ввів досить привабливий продукт - депозитний вклад з можливістю поповнення "Цільовий". Мінімальна сума, необхідна для відкриття рахунку, становила всього 100 грн., $20 або ж EUR20, відсоткова ставка за неофіційними даними - 24% (з листопада внесок не існує, у "ВТБ Банку" відмовилися назвати відсоток за цим депозитом).
Але зі зміною ринкових умов виникла необхідність зниження відсоткової ставки. Як наслідок, "ВТБ Банк" увів вклад "Цільовий накопичувальний план". Це аналог "Цільового", але з більш вигідними для банку умовами - 9,5-11,5% річних (залежно від умов залучення депозиту). На "Цільовий накопичувальний план" в добровільно-примусовому порядку переводяться всі, хто раніше користувався "Цільовим" внеском. Для того, щоб клієнти активніше відмовлялися від "Цільового", банк ВТБ раніше ввів комісію на поповнення даного депозитного вкладу в розмірі 12% від суми поповнення, а сам внесок ліквідував - більше на цей депозит гроші не залучаються, тільки іншим вкладникам виплачуються встановлені відсотки.
"Я не знаю як з юридичної точки зору, але з етичної ВТБ формує, на жаль, не дуже хороша думка клієнтів про себе", - говорить президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.
"Дана міра (комісійні в розмірі 12% від суми поповнення) була введена у зв'язку з необхідністю підтримки відсоткових ставок за депозитними вкладами. Раніше комісія за поповнення вкладу "Цільовий" не стягувалася. Однак розмір комісійних закріплений в тарифах банку на розрахунково- касове обслуговування", - відповіли на запит у банку ВТБ. Це означає, що депозитним договором комісія за поповнення рахунку передбачена не була, чим і скористався банк, просто помінявши розцінки на своє ВКО.
"Стягнення комісії за поповнення депозиту нормативними актами не передбачено. І в даному випадку (з "ВТБ Банком" і депозитом "Цільовий") ми вважаємо, що стягнення комісії зменшує суму, яка повинна виплачуватися за договором. А це порушує права вкладників", - вважає юрист ЮФ "Ільяшев і Партнери" Андрій Конопля. За його словами, дана норма прописана у Положенні про порядок здійснення банками України депозитних операцій з юридичними і фізичними особами. Зокрема, Положення передбачає і те, що змінювати розмір відсоткової ставки за договором банківського вкладу, крім вкладу на вимогу, банк не може.
У період надліквідності банки не тільки позбавляються від вкладників, а й, наприклад, нав'язують новим клієнтам кредитні картки. За інформацією "ЭИ", ПриватБанк в рамках своїх зарплатних проектів планує нав'язувати власникам зарплатних карток кредитки. У самому Приватбанку заявили, що це наклеп.
У ПриватБанку також спростували інформацію про те, що з 1 грудня банк буде обслуговувати тільки тих клієнтів, які мають пластикову карту фінустанови. А ось в колл-центрі банку розповіли, що зараз якраз розглядається впровадження такого проекту, але поки він не затверджений. За словами старшого юриста ЮФ "Василь Кісіль і партнери" Юлії Кирпи, навіть якщо банк введе таке правило, воно буде незаконно: "Якщо клієнт вже має некартковий рахунок, то банк не може закрити його тільки тому, що той не бажає отримувати карту. Якщо ж клієнт новий і тільки починає обслуговуватися в банку, банк може попросити його отримати додаткову послугу (наприклад, картка). Це буде цілком законно".
До речі, за даними клієнтів, банк Unicredit обслуговує в касах, тільки якщо у клієнта є в наявності пластикова карта банку (у самому банку не прокоментували цю інформацію).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас