"Ъ": Нацбанк вправляється у гнучкості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк вправляється у гнучкості

Валюта
1130
Перший заступник голови Нацбанку Сергій Арбузов повідомив, що під час візиту місії МВФ до Києва її представники радили регулятору відійти від жорсткої фіксації курсу гривні. "МВФ хоче від нас, аби ми більш волатильно змінювали курс і йшли за ринком", - сказав він журналістам. Директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик уточнив, що це не було вимогою місії, а регулятор продовжить почату в 2008 році лібералізацію валютного ринку.
"Йдеться про посилення гнучкості і ефективного використання цього інструменту на валютному ринку", - сказав чиновник. При цьому в НБУ додали, що готові згладжувати перекоси попиту і пропозиції валюти на ринку своїми інтервенціями. "Різких коливань курсу ми допускати не будемо", - заявили в департаменті валютного регулювання НБУ.
Нагадаємо, що різкій девальвації гривні наприкінці 2008 року сприяло те, що Нацбанк вирішив "відпустити" курс гривні, який до цього був жорстко стабільний. Колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко тоді говорив, що саме МВФ наполіг на тому, аби регулятор пішов з ринку, який би відрегулював себе сам. Проте паніка на ринку спровокувала девальвацію. Інтервенції Нацбанку стабілізували курс лише на початку 2009 року, який тепер коливається у невеликих діапазонах (вчора валютний індикатор знизився з 7,957/7,962 грн/$ до 7,950/7,955 грн/$). Зараз глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр говорить, що фонд підтримує "м'яку" політику переходу до плаваючого курсу, обрану НБУ.
Банкіри говорять, що НБУ контролює ринок. "Нацбанк виставляє курс гривні не лише офіційний. Своїми інтервенціями він регулює і ринковий курс, - зазначив заступник голови правління Ситібанку Владислав Сочинський.- Наприклад, в середу, відразу після виходу Нацбанку, котирування валюти трималися на рівні оголошеному регуляторам". Фінансисти вважають, що різкий відхід регулятора з ринку знову зможе спровокувати паніку, особливо із заявами з приводу переоціненості гривні, що почастішали, але лібералізувати ринок потрібно - зараз значні коливання не очікуються.
"Чим більше ми тримаємо курс на одному рівні, тим більше до цього звикають інвестори і населення, і при незначному коливанні починається паніка. Тому спред між купівлею/продажем потрібно поступово зрушувати, але формалізувати правило, по якому це робити", - сказав заступник голови правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько.
Крім того, банкіри просять регуляьллра уточнити параметри змін курсу, які він називає "різкими". "При цьому центробанк повинен звітувати про розміри своїх щоденних інтервенцій, як це роблять в інших країнах, аби ми могли орієнтуватися на попит ринку", - вважає заступник голови одного із великих банків. Банкіри також пропонують НБУ спростити роботу на ринку. "Нацбанк міг би дозволити банкам виходити на ринок з одночасною покупкою і продажем валюти, а також дозволити валютні свопи", - зазначив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас