З роками люди почуваються щасливішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З роками люди почуваються щасливішими

148
З роками люди знаходять емоційну стабільність і навіть відчувають себе більш щасливими. Такі висновки нового дослідження, проведеного групою вчених з різних університетів США на чолі з професором психології Лорою Карстенсен, директором Центру з проблем довголіття при Стенфордському університеті.
Вчені проводили свої експерименти з 1993 по 2005 роки. Об'єктами спостережень були 180 американців у віці від 18 до 94 років. З часом деякі піддослідні померли, а інші перейшли в іншу вікову групу. Тому вчені підключали нових піддослідних, намагаючись зберегти загальний віковий баланс.
Протягом тижня, через кожні п'ять років, учасники експерименту мали завжди носити з собою пейджер і негайно відповідати на питання, які їм надходили в будь-який час. За допомогою цілої серії питань дослідники намагалися визначити, наскільки піддослідні щасливі, задоволені життям і спокійні в кожен даний момент.
Проаналізувавши результати таких довготривалих досліджень, вчені дійшли до висновку, що в осіб у більш старшому віці спостерігалося менше негативних і більше позитивних емоцій у порівнянні з тими роками, коли вони були молодші. Дослідники відзначили, що в той час як підлітки і молоді люди відчували більше розчарування, занепокоєння і спустошеність, наприклад, через такі речі, як позначки на іспиті, кар'єрні устремління і самотність, люди старшого віку, як правило, вже не надавали великого значення як досягненням, так і невдачам.
Проте професор Карстенсен підкреслила, що люди похилого віку більше усвідомлюють неминучість смерті, і часто, коли вони відчувають якісь радісні моменти у своєму житті, у них все одно "фонить" думка про кінцівку життя. На її думку, це абсолютно нормально, "тому що свідчить про здорові емоції і врівноваженість". За визнанням самої Карстенсен, якій 56 років, зараз вона відчуває себе щасливішою, ніж кілька десятиліть тому. Вона пояснює це своєю теорією "соціо-емоційної селективності" - наукове пояснення того, що люди віддають перевагу "інвестувати" у те, що для них найважливіше, коли часу жити залишається все менше.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас