Держдума планує ввести кримінальну відповідальність за спам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держдума планує ввести кримінальну відповідальність за спам

280
Депутати Держдуми і учасники інтернет-індустрії готують поправки до закону "Про захист інформації", що вводять юридичне визначення спаму. Поки очевидних способів закликати вітчизняних спамерів до кримінальної відповідальності немає, вважають автори законопроекту. За їхньою оцінкою, Росія втрачає від несанкціонованих розсилок електронною поштою понад 14 млрд рублів на рік, пише РБК Daily.
Члени комітету Держдуми з інформаційної політики і Російська асоціація електронних комунікацій (РАЕК - об'єднує більшість найбільших гравців Рунету) готують проект поправок в 149 ФЗ "Про захист інформації", розповіли в РАЕК. Зокрема, буде запропоновано включити до закону "Про захист інформації" кілька визначень, таких як "спам", "електронна пошта", "доменне ім'я" і "призначений для користувача контент", а також законодавчо закріпити відповідальність за розсилку спаму.
Як відзначає аналітик РАЕК Ірина Левова, оборот російського ринку спаму в 2009 році склав 3744 млн рублів, при цьому збиток від дій спамерів становитьє 14,1 млрд рублів на рік. "На спам припадає 20% всього ринку інтернет-реклами в Росії. За кількістю спаму, що розсилається, наша країна посідає вже друге місце в світі після США", - говорить Левова. Відповідно до закону "Про рекламу", розсилка спаму в Росії заборонена, однак кримінальна відповідальність за це правопорушення не передбачена, зазначає вона.
Між тим, представник прес-служби РАЕК Іван Лихоперський заявив напередодні агентству РИА "Новости", що асоціація поки не веде підготовку конкретних поправок до закону РФ "Про захист інформації". "ЗМІ дещо перебільшують інформацію, випереджаючи реальний процес", - заявив Лихоперський, коментуючи повідомлення про підготовку поправок до закону, що з'явилися в деяких ЗМІ.
За його словами, асоціація розробила і постійно працює над доповненнями до запропонованого РАЕК Кодексу професійної діяльності в мережі інтернет. "Можливо, надалі він стане основою для розробки поправок до закону", - відзначає Лихоперський.
Асоціація найбільших компаній Рунету і Держдума, проте, неодноразово висловлювали готовність співпрацювати в галузі інтернет-законодавства. Як зазначав у вівторок на прес-конференції на тему "Викриття одного з найбільших спамерів у світі - початок боротьби з кіберзлочинністю в Росії?" депутат Держдуми Роберт Шлегель, у Держдуми є спільна з РАЕК "робоча група і низка проектів, в рамках яких ми обговорюємо питання законодавства в мережі інтернет". Провідний аналітик РАЕК Ірина Левова зазначила, що асоціація готова "сприяти у розробці законодавчої бази, яка буде відповідати міжнародним ініціативам у даній галузі".
За оцінкою комісії РАЕК з кіберзлочинності, щорічний збиток від несанкціонованих масових електронних розсилок в Росії оцінюється більш ніж в 14 млрд рублів на рік, а оборот ринку спаму в РФ - понад 3,5 млрд рублів.
Один з найбільших спамерів світу - виходець з Росії. У жовтні Слідче управління при УВС по Центральному адміністративному округу Москви порушило кримінальну справу проти гендиректора ТОВ "Деспмедія" Ігоря Гусєва, оборот компанії якого за останні 3,5 роки міг скласти 120 млн доларів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас