У Дніпропетровську зникнуть кіоски — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Дніпропетровську зникнуть кіоски

Казна та Політика
402
Вже цієї осені Дніпропетровськ може розгорнути чергову війну проти кіосків, які, на думку влади, спотворюють архітектурне обличчя міста, або ж встановлені незаконно.
Приводом для цього буде "Порядок розміщення малих архітектурних форм для ведення підприємницької діяльності", який міськрада має затвердити у листопаді. Документ недвозначно загрожує знесенням МАФам, розташованим в зоні загальноміського центру, після закінчення права користування землею власниками МАФів. Кіоски, розташовані уздовж 34-х внутрішньоміських доріг, також повинні переоформити документи. Не витримають перевірку на міцність і ті торговельні комплекси, які не оформлені в єдиному естетичному стилі.
У вимозі влади не було б нічого поганого, якби всі або більша частина дніпропетровських МАФів стояли на міській землі за законом. Але ж ні. Створена цієї весни контрольна комісія міськради нещодавно заявила, що з 2154 виявлених "комісарами" МАФів 2097 не платять земельний податок або не мають права на торгівлю. Переоформити права на землю з підвищеною орендною платою поспішили тільки великі мережі, а інші вирішили заощадити. Тепер це дає владі моральне право знести нелегальні об'єкти.
Демонтажу або перенесення підлягають МАФи, які вище 4 метрів або розташовані ближче 20 метрів до перехресть, вікон житлових будинків або стаціонарних торгових об'єктів. У власників останніх, перш ніж розміститися, кіоскери повинні отримати дозвіл "на близькість".
За словами одного з розробників документа, що регламентує діяльність МАФів, керівника контрольної комісії міськради Наталії Начар’ян, приведення діяльності МАФів у відповідність до закону дасть дніпропетровському бюджету 10 млн грн. Але чи буде так, невідомо. Злі язики кажуть, що існує маса способів уникнути демонтажу незаконного кіоску. Крім того, власники МАФів звикли постачати грошовими знаками численних інспекторів і чиновників районного масштабу, які прикривають діяльність незаконно встановлених кіосків. Тому боротьба проти "нелегалів" та їхніх покровителів обіцяє бути напруженою.
До 2012 року влада обіцяє розробити "Перспективну схему розміщення малих архітектурних форм". Ось тоді МАФи у Дніпропетровську будуть з'являтися тільки там, де їм призначать архітектори.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас