Банки винайшли спосіб покривати збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки винайшли спосіб покривати збитки

Валюта
1842
В умовах надлишкової адекватності капіталу більшість банків з іноземним капіталом можуть піти шляхом списання збитків за рахунок статутного капіталу. Експерти вважають, що в результаті таких дій в банківській системі різко збільшиться валютна складова капітальної бази.
Першим таким шляхом пішов "Правэкс-Банк", акціонер якого оголосив про зменшення статутного капіталу на 42%, або на 655,8 млн. грн. Для цього єдиний акціонер банку Intesa Sanpaolo (Італія) прийняв рішення зменшити номінальну вартість акцій Правекса з 1 до 0,58 грн. Як говорять експерти, вивільнення 655,8 млн. грн. дозволить банку покрити збитки, що виникли у нього в 2008 і 2009 рр. Ці гроші будуть виведені із капіталу і спрямовані на покриття збитків минулих років за рахунок формування загальних резервів. При цьому акціонер банку згодом збільшить статутний капітал на EUR30 млн. У результаті структура капіталу буде відповідати ст. 32 закону України "Про банки і банківську діяльність", де сказано, що капітал банку не має бути нижче за статутний капітал.
Голова правління фінансової установи Сергій Наумов доки не коментує ці зміни, зазначивши при цьому, що рівень адекватності капіталу банку після даної транзакції залишиться на поточному рівні. А це більше 19%, "що означає хороші стартові позиції при відновленні кредитування".
Опитані експерти вважають, що ця схема перерозподілу капіталу використовується групою не як підготовка на початок активного кредитування, а як спосіб оптимізації фінансових ризиків. "Менеджери думають про те, як захистити гроші акціонерів від курсових ризиків. Якщо це дозволяють нормативи (НБУ дозволяє банкам враховувати до капіталу субборг на суму не більше 100% власного капіталу), вони прагнуть замінити грошові інвестиції в капітал українських банків на валюту, у тому числі субборг. Це розумний хід".
Валютні ризики, дійсно, досить добре відчуваються - за даними МВФ, сьогодні близько 75% валютної виручки, що отримується українськими підприємствами від експорту, йде на обслуговування зовнішніх боргів. В умовах нестабільного розвитку світової економіки, яка ніяк не може відновитись від кризи, ніхто не може гарантувати стабільність валютного курсу.
"Можна чекати, що всі банки, які мають можливість залучити субборг, збільшуватимуть капітал саме таким способом", - говорить голова правління банку “Финансы и Кредит” Володимир Хливнюк. Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук оцінює таку тенденцію неоднозначно. "З одного боку, збільшення капіталу - це завжди позитивно, тому що збільшується не лише стабільність банку, але і стабільність системи, її кумулятивна можливість кредитувати. З іншого боку, субборг можна враховувати у валюті, а отже, гроші, що заводяться в країну на збільшення капіталу банку, не конвертуються в гривню. Мені здається, в поточних умовах це не зовсім правильно, й НБУ варто більше уваги приділити регулюванню цього питання", - говорить банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас