Білий дім: Суперечка США з КНР про валюту не може бути залагоджена в Сеулі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білий дім: Суперечка США з КНР про валюту не може бути залагоджена в Сеулі

Валюта
398
Суперечка США з Китаєм із приводу валютних курсів свідомо не може бути залагоджена на майбутньому саміті "великої двадцятки" провідних світових держав у Сеулі. Помічник президента США з міжнародної економіки Майкл Фроман підтвердив це на брифінгу для журналістів у Білому домі напередодні азіатського турне Барака Обами, відзначає ІТАР-ТАРС.
"Я не очікую, що китайське питання буде врегульоване у Сеулі, дискусії на цю тему тривають", - сказав американський фахівець.
США вважають, що Китай навмисно тримає курс юаню заниженим і користується завдяки цьому несправедливими перевагами в торгівлі. Вони також бачать у курсовій політиці Пекіна одну з головних причин "дисбалансів" у світовій економіці. Саме на ці дисбаланси - а не на жадібність ділків з Уолл-стріт - Вашингтон схильний покладати відповідальність за нещодавню глобальну фінансово-економічну кризу.
Про це і йшла мова - нехай і в завуальованих вираженнях - на брифінгу в Білому домі. Фроман і заступник міністра фінансів США з міжнародних питань Лейл Брейнард підкреслювали, що американці більше не можуть залишатися "споживачами останньої надії" для усього зовнішнього світу, що іншим країнам, у тому числі й тим, що мають профіцити торговельного та платіжного балансів, теж треба нарощувати внутрішній попит.
Напередодні саміту "групи 20" США намагалися "продавити" ідею встановлення кількісних критеріїв "відхилення від балансу" як для "дефіцитних", так і для "профіцитних" країн - для того, щоб МВФ й іншим профільним організаціям легше було вести "боротьбу з дисбалансами". У пресі називалася цифра в 4% ВВП. Однак Брейнард на прохання прокоментувати цю ініціативу сказала, що мова йде лише про "цільові орієнтири", що обмежують "коридор стабільності". Називати кількісні рамки вона відмовилася.
Не стала вона, до речі, коментувати й можливість введення конгресом США каральних заходів проти Китаю у зв'язку з його курсовою політикою. Знову пролунали слова про необхідність "однакових для всіх правил гри" у міжнародній торгівлі, про те, що світу потрібні "додаткові центри економічного росту" крім США.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас