Британська економіка переходить в інтернет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британська економіка переходить в інтернет

Казна та Політика
445
За даними дослідження "Сполучене Королівство: Як інтернет змінює Великобританію", проведеного консалтинговою компанією Boston Consulting Group (BCG) на замовлення пошукової системи Google, обіг інтернет-індустрії приносить британській економіці 100 млрд. фунтів стерлінгів ($155 млрд.) на рік. Таким чином, на доходи, що отримуються за допомогою інтернету, припадає 7,2% ВВП Великобританії.
Автори дослідження зазначають, що якби інтернет-індустрія вважалася повноцінною галуззю, то була би п'ятою найбільшою в структурі економіки Британії. Так, кошти, що отримуються за допомогою інтернету, перевищили доходи від британського будівельного і транспортного секторів, а також сфери обслуговування. Доходи від інтернет-індустрії обійшли ресторанно-готельний бізнес і можуть порівнюватись із фінансовим сектором, який в структурі британського ВВП складає 9%.
Основна частина доходів, що отримуються за допомогою інтернету, припадає на торгівлю через всесвітню мережу, а бажання британців здійснювати покупки через інтернет стало основним двигуном експансії інтернет-бізнесу. Приблизно 60% доходу індустрії приносять інтернет-користувачі - це і покупки, які вони здійснюють онлайн, і плата за доступ в інтернет. За даними дослідження, Великобританія є лідером на світовому ринку онлайн-продажів, якщо рахувати їх об'єм на душу населення. 62% дорослих британців купують товари онлайн.
Торгівля через інтернет допомагає британським виробникам-експортерам знаходити нові зарубіжні ринки і збільшувати продажі. Так, у Великобританії інтернет-торгівля має стійко позитивний баланс: на кожен фунт стерлінгів імпорту з-за кордону припадає 2,80 фунта експорту. В той же час в традиційних секторах економіки переважає імпорт і спостерігається протилежна тенденція: на кожен фунт стерлінгів, що ввозиться до Великобританії, експортується товарів лише на 90 пенсів.
Популярність цього виду торгівлі, у свою чергу, сприяє бурхливому зростанню ринку інтернет-реклами. Фахівці Boston Consulting Group опитали представників британського малого бізнесу, що використовують інтернет в своїй діяльності. І, як свідчать дані дослідження, в тих з них, хто активно рекламував свої товари і послуги в інтернеті, продажі виросли в чотири рази.
Транзакції, що здійснюються через інтернет, з кожним роком складають все більшу частку роздрібних продажів. У Boston Consulting Group прогнозують, що обсяги торгівлі через інтернет найближчими роками швидко збільшуватимуться: щорічно обіг інтернет-індустрії збільшуватиметься в середньому на 10% на рік. В результаті до 2015 р. інтернет-індустрія складе вже 10% ВВП Великобританії. Таке швидке зростання цього сектора економіки неминуче вплине на зайнятість британців. Вже зараз інтернет-компанії починають грати серйозну роль на ринку праці, забезпечуючи робочими місцями 250 тис. жителів Великобританії.
За даними державної служби Ofcom, що спостерігає за ситуацією в ЗМІ, середній британець проводить майже половину вільного від сну часу, користуючись засобами масової інформації і комунікацій. 13,5 млн. британців регулярно користуються інтернетом за допомогою своїх мобільних телефонів. Найбільш популярними сайтами виявилися соціальна мережа Facebook (45% загального числа відвідин у Великобританії) і пошукова система Google (8%). Чверть часу, проведеного британцями перед домашніми комп'ютерами, доводиться на той самий Facebook. Проте якщо раніше таким чином з віртуальними друзями спілкувалися в основному молоді хлопці і дівчата, то тепер цим все більше займаються літні люди.
В теперішній час Британія займає шосте місце за рівнем розвитку інтернет-індустрії серед країн, що входять до Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Випередили Великобританію і увійшли до першої п'ятірки: Данія, Південна Корея, Японія, Швеція і Нідерланди. Позаду Британії, в другій п'ятірці рейтингу: Норвегія, Фінляндія, Німеччина і Ісландія. США і Франція також відстали від Великобританії і навіть не потрапили в першу десятку країн з найрозвиненішою інтернет-індустрією. В той же час автори доповіді Boston Consulting Group зазначають, що географічно інтернет-індустрія у Великобританії розвинена нерівномірно. До процвітаючих в цій сфері регіонів відносяться Лондон і весь південний схід Британії, тоді як Шотландія і Північна Ірландія відносяться до регіонів у який спостерігається явне відставання .
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас