Мінкультури відмінило обов'язкове дублювання фільмів українською мовою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінкультури відмінило обов'язкове дублювання фільмів українською мовою

1803
Міністерство культури і туризму України відмінило обов'язкове дублювання іноземних фільмів для прокату українською мовою. Про це повідомив міністр культури і туризму Михайло Кулиняк, передає радіо "Свобода".
"Ми відмінили указ міністерства (про обов'язкове дублювання) і зараз користуємося положеннями закону про кіно", - зазначив міністр. Він не уточнив, коли саме був скасований цей указ. Кулиняк додав, що питання кінопрокату "регулюються ринком".
"Нікого примушувати ми, як держава, не маємо права. Зібралися дистриб'ютори і домовилися про те, скільки копій вони виробляють. Українська мова як не зникла, так і не зникне, тому що на неї є попит", - підкреслив міністр.
В той же час, відповідаючи на питання журналістів про те, чи субтитрують українською мовою фільми російського виробництва, міністр відповів: "Я вже давно не був в кіно, але не пам'ятаю, аби були титри на російські фільми. Можуть бути титри до американських фільмів, але відносно російських - я не пам'ятаю такого".
Зазначимо, що на сайті Міністерства культури і туризму України відсутня інформація про відміну обов'язкового дублювання іноземних фільмів на українську мову.
Нагадаємо, в червні ц.р. Кабмін України заборонив видавати прокатне посвідчення фільмам, які дублюються не в Україні. За постановою, для отримання прокатного посвідчення, фільми мають бути озвучені "українською мовою на території України суб'єктом господарювання, який виробляє товари, виконує роботи і надає послуги на території України".
Також постановою вводився термін "авторський фільм" - "категорія фільмів у кінематографії, до якої відноситься некомерційний, самостійно зроблений фільм, в якому кінематографісти здійснюють пошук нових форм і прийомів художнього вираження". Такі фільми було дозволено дублювати або озвучити не на території України, якщо вони виходять накладом не більше 10 фільмокопій.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас