Країни ЄС погодились на створення постійного антикризового механізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни ЄС погодились на створення постійного антикризового механізму

169
Лідери країн Євросоюзу в ніч на п'ятницю підтримали створення постійного антикризового фонду на випадок бюджетних криз в окремих країнах, у зв'язку з чим будуть внесені зміни до засадничого для ЄС Лісабонського договору.
"Країни-члени погодилися встановити постійний кризовий механізм в цілому для зони євро", - говориться у прийнятому документі.
"В результаті дискусії на брюссельському саміті глави держав і урядів погодили текст, що вимагає проведення консультацій для підготовки обмеженої зміни договору", - повідомив голова Європейської ради Херман Ван Ромпей на прес-конференції.
За його словами, до цього рішення підвели уроки фінансової та економічної кризи, у тому числі боргової кризи у Греції.
Остаточне рішення, зазначив він, буде прийнято на саміті ЄС в грудні, аби завершити зміну договору не пізніше за середину 2013 року.
Лісабонський договір в нинішньому вигляді не дозволяє членам ЄС виділяти кредити для порятунку країн від банкрутства.
На вимогу канцлера Німеччини Ангели Меркель голова Ван Ромпей включив до проекту слова про можливість тимчасово позбавляти голосу в Раді ЄС країни-порушниці бюджетної дисципліни. Але більшість країн проти такої санкції, яка вимагає серйознішої зміни договору.
Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав позбавлення права голосу неприпустимим. Він переконаний, що такий захід ніколи не підтримають представники всіх 27 країн союзу.
Лідери ЄС мають намір обмежитися спрощеною процедурою ратифікації Європейською радою, тобто їх власним голосуванням, а не збирати спеціальний Конвент і не залучати Європарламент і національні парламенти. Ця процедура дозволить уникнути референдумів в таких країнах, як Ірландія.
Раніше антикризовий план, який з весни готувався в апараті Ван Ромпея, був затверджений на рівні міністрів економіки і фінансів ЄС. Він передбачає посилений нагляд за макроекономічними показниками країн-членів і санкції проти порушників бюджетної дисципліни.
Вперше як превентивний захід можуть бути застосовані санкції у формі блокування банківських депозитів ще до того, як країна перевищить допустимий рівень бюджетного дефіциту в 3% від ВВП.
Санкції передбачені і проти тих країн, чий державний борг перевищує 60% ВВП і скорочується недостатньо швидко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас