"Ъ": Президенти склали протокол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Президенти склали протокол

Енергетика
277
Дводенний офіційний візит президента Азербайджану Ільхама Алієва до України почався ще в середу, але основні заходи в його рамках відбулись вчора. Зі своїм українським колегою Віктором Януковичем пан Алієв зустрівся рано вранці, президенти поклали квіти до Меморіалу пам'яті жертв голодомору і до Могили невідомого солдата. Від площі Слави глави держав попрямували до адміністрації президента, аби провести там ще одну, офіційну, церемонію зустрічі, привітати роту почесної варти і у присутності телекамер потиснути руки один одному і членам офіційних делегацій.
Як і потрібно при першій зустрічі глав держав, вчорашні переговори були, швидше, ознайомлювальними. Віктору Януковичу і Ільхаму Алієву було важливо переконати один одного в тому, що Київ і Баку готові до розвитку стратегічного партнерства, а також створити відповідну телевізійну картинку. "Зараз Україна як торговельний партнер Азербайджану займає друге місце. Ми хочемо цей результат поліпшити", - сказав після закінчення зустрічі Віктор Янукович.
"Віктор Федорович має рацію з приводу того, що ваша країна у нас на другому місці. З країн СНД", - поправив його Ільхам Алієв.
Хоча напередодні візиту прес-служба азербайджанського президента повідомляла про готовність підписати "низку документів про співпрацю в різних сферах", насправді зустріч не принесла важливих документально оформлених домовленостей. Президенти підписали лише протоколи проведеного засідання, а міністри закордонних справ двох держав - договір про співпрацю у сфері ведення архівів.
Головним розділом протоколу президентської зустрічі прогнозовано стала енергетика. Віктор Янукович та Ільхам Алієв запевнили один одного, що продовжать співпрацю в нафтогазовій галузі, при цьому для Баку було важливо почути, що нова українська влада зберігає стратегічну мету заповнити азербайджанською сировиною нафтопровід Одеса-Броди. Український лідер виправдав очікування гостя, заявивши про це і на закритих переговорах, і у присутності журналістів.
"Всі наші подальші кроки будуть направлені на те, аби наповнити нафтопровід Одеса-Броди і запустити його в аверсному режимі", - сказав пан Янукович.
Алієв, який впродовж останніх п'яти років постійно декларує готовність азербайджанських нафтовидобувачів забезпечити необхідні об'єми постачань, вчора повторив свої колишні заяви. "Ми вже збільшили постачання нафти до України. Цього року більше 1 млн т нафти було поставлено на ринки України, і в майбутньому ми розраховуємо збільшувати обсяги", - зазначив він.
Для розробки програми, що дозволяє у декілька разів підвищити об'єми постачань, Київ і Баку домовилися створити робочу групу, яка підготує проект міждержавного або міжурядового договору про співпрацю в даній сфері. Втім, говорити про конкретні терміни виходу на об'єми, що дозволяють завантажити нафтопровід Одеса-Броди, президенти відмовилися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас