Fitch: В 2010-2012 рр. інвестиції в АПК України складуть близько 1,9 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: В 2010-2012 рр. інвестиції в АПК України складуть близько 1,9 млрд дол

Аграрний ринок
412
Fitch Ratings прогнозує, що капіталовкладення в український агропромисловий комплекс (АПК) в період з 2010 по 2012 рр. складуть близько 1 млрд 870 млн дол. Про це йдеться в матеріалах традиційної конференції, яку проводить міжнародне рейтингове агентство Fitch, передає кореспондент РБК-Україна.
Згідно з матеріалами, велику частину капіталовкладень складуть позикові кошти. "Оскільки ми маємо справу з кінцем року, то має сенс говорити про виконання прогнозу вже з наступного року", - сказав старший директор споживчого сектору Fitch Ratings Пабло Маттіні. Для дослідження бралися чотири найбільші агропромислові компанії України.
Нагадаємо, 26 липня ц.р. міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк заявляв, що в Україні загальний об'єм інвестицій в АПК в 2010 р. складе 60 млрд грн. За його словами, інвестиції в АПК будуть в 2010 р. на рівні минулого року - близько 20 млрд грн в основний капітал.
В той же час він відзначив, що, за підрахунками українських і іноземних аналітиків, інвестиції, яких вимагає АПК, обчислюються приблизно на рівні 20 млрд дол.
"Якщо подивитися, що відбувалося за попередні 18 років, ми бачимо, що в АПК поступило в цей період близько 2,5 млрд дол. прямих іноземних інвестицій. Звичайно, якщо брати в об'ємах прямих іноземних інвестицій усю економіку, це складає близько 7%. Але ми чітко розуміємо, що перші роки - навіть років 14, інвестиції в АПК, фактично, не йшли. На сьогодні обставини на світовому ринку продуктів харчування і на внутрішньому ринку склалися так, що АПК став привабливим для інвестицій", - відзначив міністр.
На думку експертів аналітичного центру "УкрАгроКонсалт", яку вони висловили у кінці серпня ц.р., в поточному році українські аграрні компанії залучатимуть через IPO до 1,5 млрд дол., а в наступні 5-10 років не менше 20-30 млрд дол.
Аналітики відзначають, що нині аграрний сектор перетворюється на один з найпривабливіших для інвестування. Ця тенденція має загальносвітовий характер. Збільшення інвестиційної привабливості агропромислового комплексу являється основним способом вирішення нинішніх проблем економіки, включаючи її аграрний сектор.
Проте, на думку експертів, велике число нереалізованих інвестпроектів в аграрній сфері і невеликі об'єми залучених коштів сигналізують про слабкість української фінансової системи і високі ризики.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас