Експерт: Росії немає за що боротись у "валютних війнах" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росії немає за що боротись у "валютних війнах"

Валюта
456
Тактика Китаю "валютної війни" - навмисне ослаблення курсу національної валюти, аби підтримати конкурентоздатність своїх товарів на зовнішньому ринку, ніяк не допоможе російській економіці, вважає колишній перший заступник голови Центробанку Росії, директор із макроекономічних досліджень Вищої школи економіки Сергій Алексашенко.
"Росія в цих війнах не бере участі, тому що валютна війна - це ослаблення національної валюти для того, щоб підтримати вітчизняний експорт. Росія не проводить політику ослаблення рубля. Якщо вона і проводила, то вона проводила політику зміцнення рубля, що прямо протилежне", - сказав Алексашенко РИА Новости.
Китай для підтримки свого експорту навмисно занижує курс юаня, що викликає різку критику з боку ЄС і США. Відносна слабкість китайської валюти веде до негативного для західних країн сальдо торговельного балансу із КНР, а також знижує конкурентодатність американських і європейських товарів на внутрішньому ринку Китаю. На думку Алексашенка, в Росії зараз немає такого експорту, який девальвація рубля могла б підтримати.
"Експорт сировини не залежить від витрат, яких зазнають компанії. Тобто добуваємо нафту і її продаємо, тому що усередині країни її ніхто не купує. Це ж не готова продукція, не мобільні телефони, не плеєри, магнітофони, не автомобілі. Це нафта, метал, які в країні ніхто не споживає. Відповідно, є єдина можливість - її відправити на зовнішні ринки", - сказав співрозмовник агентства. На його думку, в Росії маніпуляції курсом валюти не допоможуть змінити структуру економіки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас