Експерти вважають, що вплив коливань курсу євро на інфляцію в Україні незначний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають, що вплив коливань курсу євро на інфляцію в Україні незначний

Казна та Політика
268
Експерти вважають, що вплив коливань курсу євро на інфляцію в Україні незначний.
"Це (коливання курсу євро) буде мати обмежений вплив на інфляцію. Тому що якщо говорити про індекс споживчих цін, то це на 50% продукти харчування внутрішнього виробництва. А ось на ціни на імпортні товари це може вплинути", - сказав Українським Новинам керівник Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук.
З його слів, коливання курсу євро не настільки значне, щоб вплинути на інфляційну динаміку.
"Якби була девальвація на 50-60%, то це могло б вплинути (на інфляцію) відчутно, а так, порівняно з іншими факторами, це не критично", - зазначив експерт.
Він також висловив припущення, що до кінця 2010 року євро може ще більше посилитися стосовно гривні.
"Я думаю, більш імовірно, що євро ще зміцниться. Єврозона зараз показує непогані результати", - зазначив Боярчук.
На думку експерта Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталія Кравчука, вплив коливань курсу євро на інфляцію в Україні буде незначним.
"Більшість розрахунків з єврозоною в нас проходить у доларах. Тому пропорційної залежності (між динамікою курсу євровалюти й інфляцією) не спостерігається. Хоча на ціни на товари з Європи коливання курсу можуть вплинути ", - сказав він.
Кравчук висловив припущення, що до кінця 2010 року євро може трохи ослабнути стосовно гривні.
"Я б не очікував подальшого подорожчання євро. Думаю, до кінця року курс євро буде меншим, ніж зараз", - сказав він.
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також вважає, що вплив коливань курсу євро на інфляцію в Україні буде мінімальним.
"Навіть із єврозоною половина контрактів укладена в доларах. Відповідно, істотного впливу коливань курсу євро на інфляцію в Україні немає", - сказав він.
Жолудь вважає, що найближчим часом можливо деяке зниження курсу євро до гривні, однак під кінець року співвідношення цих валют буде приблизно таким самим, як зараз.
"Я вважаю, що найближчим часом відбудеться незначне зниження курсу євро, але на кінець року, думаю, що курс буде практично незмінним порівняно з сьогоднішнім днем", - резюмував експерт.
Всі експерти також зазначили, що коливання євро до гривні прямо пов'язані з динамікою пари євро-долар на міжнародному ринку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас