Нехай краще згниє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нехай краще згниє

Аграрний ринок
928
Уряд продовжує вбивати сільгоспвиробників своєю непродуманою політикою на ринку зерна. До цих пір не розпочато прийом заявок на експортні поставки у трейдерів, що призвело до паралічу ринку зернових в цілому.
На даний момент практично припинені операції з продажу зерна як всередині України, так і за кордон. Внаслідок цього великі експортери припиняють прийом врожаю у сільгоспвиробників.
Цього разу жертвою недалекоглядної політики Кабміну стало ТОВ СП "Нібулон" (займає третину ринку поставок зерна та олійних за кордон). Компанія вимушено призупинила діяльність у напрямку закупівлі, приймання, зберігання та експорту зерна через переповнення потужностей новим врожаєм і обмеження експорту. "Нібулон" переповнився і зупинився. Вперше за 20 років. Всі елеватори забиті зерном, на власних баржах - 80 тис. т зерна. 60 тис. т власної кукурудзи приймати з полів нікуди ", - говориться у повідомленні Української аграрної конфедерації.
Генеральний директор ТОВ Олексій Вадатурський просить вибачення у постачальників врожаю - сільгоспвиробників з різних регіонів, продукцію яких він зобов'язався купити і згодом продати на зовнішні ринки.
"Ми змушені призупинити операції із зерном на внутрішньому ринку, оскільки нам самим нікуди зібрати вирощену кукурудзу: елеваторні потужності переповнені. Ускладнює ситуацію ще і той факт, що наші несамохідні судна стоять, переповнені зерном, біля причалу. Експорт не здійснюється: ми чекаємо на отримання квоти на вивезення продукції ", - розповів Олексій Вадатурський.
У поточному році з 3,2 млн. т зернових, відправлених на експорт, "Нібулону" належать 1,1 млн. т, стверджують аналітики. Фактично тільки це підприємство забезпечило третину постачань нового врожаю за кордон. З 2003 р. "Нібулон" експортував близько 13 млн. т сільгосппродукції, завантаживши понад 850 суден різної вантажопідйомності.
Очевидно, що випадіння з ринку такого великого оператора не може не позначитися на закупівельних цінах. Здається, що влада таким чином прагне до падіння вартості зернових на ринку, який і без того інакше, ніж мертвим, не назвеш. Аналітики відзначають припинення будь-яких операцій із зерном всередині країни. Теоретично вартість культур заморожена на позначці $ 200 за тонну.
"Очевидно, в уряді таким чином намагаються домогтися падіння цін до $ 140-160 за тонну, що дозволить Аграрному фонду встигнути докупити відсутні обсяги врожаю до продрезерву", - припускає аналітик ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко.
Нагадаємо, Кабмін планував здійснити закупівлю зерна на суму 5 млрд. грн. в обсязі 4,5-5 млн. т. За останніми даними міністра Миколи Присяжнюка, накопичено 1,6 млн. т зерна, причому 1 млн. - з минулого врожаю. З такими темпами держава навряд чи встигне запастися зерном навіть до кінця маркетингового сезону - липень 2011. Саме тому Присяжнюк робить заяви про можливе продовження квотування в наступному році, що обернеться катастрофою як для сільгоспвиробників, так і для операторів зернового ринку, та й для країни в цілому. Маючи надлишок врожаю на рівні 10 млн. т, недалекоглядно залишати його в Україну і дозволити зіпсуватися лише тому, що Аграрний фонд не має коштів закупити необхідні обсяги. Складно пояснити таку політику світовій громадськості, яка, схоже, припинила розраховувати на експорт з України.
Тим часом цінова ситуація на світових ринках зерна хороша для сільгоспвиробників. Так, на найбільшій Чиказькій біржі ціна бушеля пшениці збільшилася на 1,2% і досягла $ 6,79. На провідній зерновій біржі Євросоюзу - Паризькій - тонна пшениці подорожчала на 0,6% і вийшла на рівень EUR209 ($ 293,27). Бушель кукурудзи подорожчав у Чикаго на 1,9% і досяг $ 5,7, соєві боби - на 1,5%, до $ 12,2 за бушель. Біржова ціна на рис досягла максимального показника з минулого січня, збільшившись на 2,5% - до $ 14,87 за 100 фунтів.
Причина такого зростання не пов'язана із проблемами експорту в Україну. Швидше за все, вважають експерти, до зростання цін призвели очікування падіння курсу долара. Внаслідок цього трейдери очікують збільшення попиту на пшеницю, кукурудзу та інші види зерна на ринку США і їх вивезення на експорт. Україна, на жаль, не зможе скористатися такою ситуацією на світовому ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас