Долара по 12 гривень не буде! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долара по 12 гривень не буде!

Казна та Політика
13238
НБУ не збирається девальвувати гривню до 11-12 грн за долар.
"Будемо підтримувати стабільний курс нацвалюти в межах 8 грн. / $, як цього, так і наступного року, для цього у нього достатньо золотовалютних резервів", - повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик.
Нагадаємо, днями екс-прем’єр Юлія Тимошенко заявила: Нацбанк надрукував в 2010 році близько 80 млрд незабезпечених гривень, що вже в найближчі місяці викличе обвал гривні до 12 грн. за долар. Деякі ЗМІ також повідомили, що Україна не отримає транш кредиту МВФ в $ 1,5 млрд, тому що у нас дефіцит бюджету більший, ніж обіцяні фонду 4% ВВП.
"Насправді емісія з початку року у нас близько 36 млрд грн., при цьому резерви НБУ зросли більш ніж на $ 5 млрд (40 млрд грн.). Є політичні провокатори, які намагаються такими заявами дестабілізувати ситуацію в країні. Є валютні спекулянти, які хочуть заробити на паніці серед населення, яке, повіривши чуткам, кинеться скуповувати валюту, побоюючись, що гривня впаде, офіційно заявляю - такого не буде", - сказав Круглик.
Експерти газети "Сегодня" також стверджують: незважаючи на складнощі з наповненням бюджету (недобрав 7,2 млрд грн. доходів) і необхідністю виплатити в 2011 році близько 40 млрд грн. по боргах, гривня не впаде.
Аналітик МЦПД Олександр Жолудь говорить, що транш МВФ нам дадуть, адже значна його частина піде на погашення попереднього кредиту МВФ, а фонд зацікавлений у тому, щоб отримати свої гроші. А це означає, що навіть якщо попит на долари зросте, Нацбанк зможе його задовольнити без підвищення курсу за рахунок резервів.
Якщо ажіотаж на валюту серед народу все ж таки не вдасться утримати і люди будуть, як у 2004 році, знімати гривневі депозити і купувати на них валюту, Нацбанк, як і тоді, може ввести мораторій на видачу вкладів, поки паніка не спаде (це 2-3 місяці).
Хоча, на думку Жолудя, було б правильно зараз дещо знизити ціну гривні, враховуючи, що метал на світових ринках дешевшає, а значить, валютні надходження зменшуються. Також це збило б попит на імпортні товари, що ввозяться за валюту, які через дорогий долар стали б менш доступними для населення. Але НБУ на таке навряд чи піде.
"Я не думаю, що долар буде зростати, для цього немає економічних причин, тільки політика. У НБУ достатньо запасів, щоб підтримати курс. Я не бачу на ринку ні паніки, ні ажіотажу, хоча попит на валюту перевищує пропозицію. А півроку тому було навпаки. Курс залишиться стабільним - до 8 грн. за долар", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов.
Домовилися не девальвувати
На думку керівника інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Миколи Івченка, про те, яким може бути курс гривні, можна судити з поведінки нерезидентів на нашому ринку.
"Зараз інвестори активно скуповують облігації держпозики (ОВДП), з початку року їх придбали на рекордну суму - понад 9 млрд грн. Якби іноземний капітал боявся девальвації гривні, наші цінні папери не купували б", - говорить він.
Що стосується того, яким буде курс насправді, то днями саміт "великої двадцятки", до якої входять найбільш економічно розвинені країни світу, прийняв рішення: не допускати необґрунтованого здешевлення валют своїх країн. Це, вважає Івченко, означає, що співвідношення євро-долар коливатиметься в найближчі місяці в межах 1,40-1,45, або 11,2-11,6 грн. / євро, а долар не перевищить 8 грн.
"Я не змінюю свій прогноз - 8 грн. за долар цього і наступного року, тому що дефіцит бюджету-2011 буде меншим, ніж зараз, навіть з урахуванням виплат по зовнішньому боргу, адже наша економіка відновлюється, а значить, доходи бюджету їростають", - сказав економіст інвесткомпанії Astrum Олексій Блінов.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас