Росія не хоче валютної війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія не хоче валютної війни

Валюта
1073
Тема так званих "валютних війн" стала трендом на світовому валютному ринку. Протягом останніх тижнів одна за одною країни знижують курс своїх валют. Девальвація національної валюти сприймається багатьма урядами як останній засіб врятувати свою економіку та виробників: вона дозволяє забезпечити конкурентні торгівельні переваги.
За словами міністра фінансів Бразилії Гвідо Мантега, який і заговорив про конфлікт, що розгоряється, "кожна країна намагається занизити вартість своєї валюти, бо це вигідно експортерам".
Не приховує побоювань і глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Канн. "Вся глобальна система взаємодії валют може обвалитися, - попередив він в середині жовтня. - Абсолютно очевидно, що набирає обертів ідея використання валют як політичну зброю".
Директор Світового банку Роберт Зеллік впевнений: "Держави проводять валютну політику, керуючись принципом "око за око". Це шлях до взаємного знищення".
А генеральний директор Світової організації торгівлі (СОТ) Паскаль Ламі і зовсім попередив, що наростаючі дебати про курси валют і конкретні дії деяких країн можуть загрожувати світовій торгівлі.
Росія при цьому зайняла позицію спостерігача. Раніше помічник президента Росії Аркадій Дворкович прокоментував: "Те, що відбувається на валютних ринках, на мій погляд, контрпродуктивно для валютної системи в цілому". Тому Росія не планує вводити обмеження на торгівлю валютою слідом за іншими країнами.
Домовилися не провокувати
Спроба зупинити "валютні війни" була зроблена на зустрічі міністрів фінансів країн G20, яка пройшла в південнокорейському місті Кенджу наприкінці минулого тижня і стала підготовкою до листопадової зустрічі членів "великої двадцятки" на вищому рівні в Сеулі.
Так, був підписаний документ, що закликає уникати штучних девальвацій валют для підтримки економічного зростання і намагатися слідувати ринковим механізмам. Стежити за виконанням домовленості буде МВФ. "Ми будемо переходити до ринково орієнтованих систем обмінного курсу, що спирається на економічні основи, і утримуватися від девальвації валют", - йдеться в підсумковому комюніке.
Однак багато експертів схильні вважати, що за загальними словами криється відсутність конкретних рішень. Фраза про утримання від девальвацій була включена до проекту документа ще до засідання, та й ніяких реальних орієнтирів і рекомендацій запропоновано не було. Не сказано в комюніке і про будь-які дії стосовно країн, які допустили різке зниження курсу своїх національних валют. Аналітики вважають, що найближчим часом, незважаючи на декларації, "валютні війни" будуть продовжені.
Рубль буде сам себе регулювати
В Росії проблеми штучних девальвацій валют в світових економіках помічати не поспішають. "На сьогоднішній день" війни валют "ще немає", - поділився своїм баченням ситуації глава Мінфіну Олексій Кудрін 11 жовтня.
Але вже через два дні після цієї заяви рубль пустився у вільне плавання: Центробанк оголосив про зміну параметрів валютного коридору на 50 копійок в обидва боки, даючи ринку трохи більше свободи.
А днями ЦБ пішов ще далі: він оголосив деталі нового 3D механізму регулювання валютного курсу. Тепер Центробанк буде акумулювати валютні інтервенції і при досягненні рівня 650 млн доларів буде зрушувати межі валютного коридору.
Експерти, опитані BFM.ru, впевнені, що ця політика призведе до зростання волатильності рубля на внутрішньому ринку - оскільки гравці будуть орієнтуватися на зовнішній ринок і фундаментальні фактори.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін розповів BFM. ru: "Я не бачу зараз ніяких передумов для того, щоб курс рубля істотно змінився. В принципі є наміри з боку нашої грошової влади на користь того, щоб зробити ціноутворення рубля більш ліберальним. Думаю, що в такому випадку більшою мірою динаміка рубля буде визначатися динамікою інших "м'яких" валют, і реагувати на будь-які зміни в монетарній політиці великих грошових емітентів, на кшталт ФРС або ЄЦБ, гостріше, більш чуйно реагувати на зміни пари євро/долар".
Між тим, перший заступник голови ЦБ Олексій Улюкаєв вважає, що ніякої потреби упускати рубль немає. "Відмінність нашої економіки від інших ринків, що розвиваються, полягає в тому, що ми боїмося не зміцнення, а ослаблення рубля, - зазначив він. - У той час як, приміром, Бразилія і Корея страждають від надлишкового припливу капіталу, до Росії він поки не дійшов . Сьогодні є ймовірність, що частина тих інвесторів, яких женуть з інших країн, обов'язково прийде до Росії, і після цього у нас буде достатньо іноземної валюти для підтримки національної", - заявив він.
Олексій Павлов, заступник начальника аналітичного департаменту "Арбат Капітал", розповів BFM.ru: "Говорити про те, що курс рубля буде різко слабшати, поки підстав нема. Напевно, в довгостроковій перспективі позиції рубля не настільки сильні, він потихеньку буде слабшати, але ніяких різких рухів бути не повинно".
Більше того, експерт вважає, що до кінця року рубль може зміцнитися як до долара, так і до євро. "Безумовно, заходи щодо зміцнення будь-якої валюти - це завжди неприємно, в першу чергу, для експортерів. Надмірне зміцнення рубля просто призведе до того, що маржа наших нафтових виробників буде стискатися, що в кінцевому підсумку негативно позначиться на економіці, на бюджеті. Питання в тому, що особливих підстав для подальшого зміцнення немає. Ми там, де ми є", - вважає Павлов.
Чим загрожують "валютні війни"
У "валютних війнах" немає нічого незвичайного, особливо в період, коли країни намагаються вийти з економічної кризи. По суті, це такий самий протекціоністський захід по відношенню до місцевих виробників, як, наприклад, збільшення митних зборів на імпортні товари.
"Якщо країна зацікавлена у швидкому економічному зростанні, якщо у неї проблема безробіття або недовантажених виробничих потужностей, як у всіх зараз, треба різко послаблювати валюту. Це завжди стимулює експорт і створює серйозні переваги в міжнародній торгівлі", - пояснює директор Центру економічних досліджень Олексій Михайлов.
Але це не має ніякого стосунку до узгодженої боротьби з кризою. Перше і головний наслідок "валютних війн" - зростання інфляції. Вони також б'ють за обсягами світової торгівлі. Багато економістів наполягають, що штучна девальвація - це порятунок своєї національної економіки за рахунок інших, це експорт кризи в інші країни.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас