Королевська лякає, що середній клас скоро може зникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська лякає, що середній клас скоро може зникнути

Казна та Політика
486
Якщо темпи зростання споживчих цін збережуться, то через 3-4 роки в Україні зникне середній клас, а прірва між багатими і бідними досягне свого максимуму. Таку думку УНІАН висловила глава Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська, коментуючи підсумки економічної діяльності України за 9 місяців 2010 року.
За її словами, зазвичай зростання інфляції свідчить про зростання економіки. В Україні ж інфляція стримує економічне зростання високими ставками із кредитів і недокредитованістю національної економіки. Королевська вважає, що відновлення високої інфляції представляє більшу загрозу, ніж ослаблення динаміки економічного зростання, і є найбільшим ризиком.
"Темпи зростання споживчих цін значно випереджають зростання заробітних плат і пенсій. Це означає, що бідні стають ще біднішими, а ті, хто раніше вважалися середнім класом, починають сповзати до бідності".
Максимально прискорило інфляцію зростання цін на продукти харчування, яке з окремих товарних позицій перевищило 60%. В результаті, за темпами інфляції Україна займає сьогодні лідируюче місце серед країн СНД і Східної Європи.
"Стимулювання розвитку економіки уряд замінює латанням бюджетних дір, - зазначила глава Комітету ВР. - З початку року гривнева емісія, за офіційними даними, перевищила 23 млрд. грн., і вся вона вкидається в ринок. Емісія розкрутила маховик інфляції, яка за минулий місяць склала 2,9%, - це абсолютний місячний рекорд з 90-х років".
За прогнозами глави Комітету ВР, якщо темпи зростання споживчих цін збережуться, то через 3-4 роки в Україні зникне середній клас, а прірва між багатими і бідними досягне свого максимуму.
Як повідомляв УНІАН, за даними Держкомстату, інфляція в Україні у вересні 2010 року, в порівнянні з серпнем ц.р. склала 2,9%, з початку року (до грудня 2009 року) - 7,4%.
Порівняно з вереснем 2009 року, показник інфляції складає 10,5%, а в порівнянні з січнем-вереснем 2009 року - 9,3%.
В Україні ціни виробників промислової продукції у вересні 2010 року в порівнянні із серпнем (показник до попереднього місяця) зросли на 0,1%, з початку року (показник до грудня 2009 року) - на 15,2%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас