Точка зору: Продаж квот на зерно через аукціон суперечить нормам СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Продаж квот на зерно через аукціон суперечить нормам СОТ

Аграрний ринок
443
Продаж в Україні квот на експорт зерна через аукціони суперечить нормам світової організації торгівлі (СОТ), а також внесе невизначеність на ринку зерна і поставить під питання виконання контрактних зобов'язань експортерів, вважає юрист адвокатського об'єднання "Волков і партнери" Андрій Заблоцький. Так він прокоментував намір уряду ввести продаж квот на експорт зерна через аукціони в цілях попередження корупції, про який заявив днями перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв.
"Прийняття Кабінетом міністрів України процедури продажу квот на аукціонах суперечить нормам СОТ. Більш того, враховуючи, що Мінекономіки 20 жовтня почало прийом заявок на отримання ліцензії на експорт, ухвалення рішення про введення продажу квот на аукціонах внесе невизначеність на ринку зерна і поставить під питання виконання контрактних зобов'язань експортерів", - сказав О.Заблоцький.
Як він пояснив, за ст. VIII ГАТТ 1994, всі збори і платежі будь-якого характеру відносно експорту або імпорту не можуть бути засобом обкладення імпорту або експорту у фіскальних цілях, тобто для наповнення бюджету.
За словами О.Заблоцкого, такі цілі вказані в записці пояснення до законопроекту про внесення змін до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" (відносно продажу квот на аукціонах) №7230, без прийняття якого Кабінет міністрів не зможе провести згадані аукціони.
Цей документ розширює компетенцію Кабінету міністрів, уповноважуючи найвищий орган виконавчої влади приймати рішення "про вживання режиму ліцензування експорту (імпорту) товарів, у тому числі встановлення квот (кількісних та інших обмежень), а також продажу квот на аукціонах.", пояснив О.Заблоцький.
Як повідомлялось із посиланням на першого віце-прем'єра А.Клюєва, уряд має намір ввести продаж квот на експорт зерна через аукціони в цілях попередження корупції.
Він висловив сподівання, що найближчими днями Верховна Рада прийме зміни до закону про зовнішньоекономічну діяльність, які вводять норму про продаж квот на експорт зерна через аукціони.
Перший віце-прем'єр запевнив, що проведення аукціонів проводитиметься прозоро, а кошти від продажу квот прямуватимуть до бюджету держави. "Нас не влаштовує ситуація, коли квоти розподіляються в ручному режимі", - зазначив Клюєв.
Україна ввела до 31 грудня 2010 року квоти на експорт 2,7 млн тонн зерна, у тому числі на пшеницю 0,5 млн тонн, ячмінь - 0,2 млн тонн, кукурудзу - 2 млн тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн.
Затверджений порядок розподілу квот передбачає, що ліцензії на експорт зерна видаватимуться згідно з рекомендаціями спеціально створеної Міністерством економіки комісії. Розподіл квот здійснюється на підставі поданої заявки протягом 15 календарних днів після публікації на офіційному сайті Мінекономіки інформації про початок реєстрації заявок. Разом із заявкою претендент на квоту повинен надати висновок Міністерства аграрної політики про наявність у нього запланованого для експорту зерна і здатності його експортувати.
Міністерство економіки 20 жовтня почало прийом заявок на отримання ліцензій на експорт зерна.
Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк 23 жовтня заявив, що уряд України продовжить квотування експорту зерна, введене до 31 грудня 2010 року, в разі загрози продовольчій безпеці країни. Він підкреслив, що уряд в ухваленні рішення про квотування експорту зерна керується виключно необхідністю гарантування продовольчої безпеки країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас