"Ъ": Уряд продовжує строк дії обмежень на експорт зернових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд продовжує строк дії обмежень на експорт зернових

Аграрний ринок
303
Дію квот на експорт зерна з України може бути продовжено до кінця маркетингового року (30 червня 2011 року), заявив міністр агрополітики Микола Присяжнюк. "З 90-відсотковою вірогідністю можна сказати, що дія квот буде продовжена для ячменю, вівса і гречки, з інших культур остаточне рішення буде прийнято наприкінці грудня", - уточнив він.
Уряд встановив квоту на експорт зернових на період до 31 грудня поточного року у розмірі 2,7 млн т. Але через те, що механізм їх розподілу все ще не визначений, митниця блокує експорт. За даними генерального директора агрокомпанії "Волари" Юрія Гордейчука, минулого тижня вивезти зерно не змогли 27 суден.
Тим часом в уряді обіцяють випустити лише частину зернових. В п'ятницю віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що завантажене на судна зерно буде дозволено експортувати найближчим часом. Але незавантажене зерно дозволять вивезти лише власникам квот. Клюєв також повідомив, що уряд схиляється до ідеї продажу експортних квот на аукціонах. Перші торги повинні пройти через 10-14 днів. Зазначимо, що проведення аукціонів вимагає прийняття Верховною Радою поправок до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність", що дають Кабміну таке право.
Втім, експерти не бачать причин для продовження терміну дії квот. До 22 жовтня зернові були обмолочені на 97% площ, урожай склав 39 млн т. І хоча це менше, ніж прогнозувалося (42 млн т), цього цілком достатньо для задоволення потреб країни та експорту, вважає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. "Урожай гречки в нинішньому році не нижче торішнього, а жита прибрано навіть більше", - говорить директор аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергій Феофілов. За його даними, лише урожай ячменю на 2 млн т менше торішнього - близько 9,3 млн т. Вжиток цієї культури в Україні складає 3,5-4 млн т.
"Єдине логічне пояснення дій уряду - його домовленості з російським урядом, який вирішив продовжити заборону на вивезення пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи, борошна пшеничного і пшенично-житнього до кінця маркетингового року", - говорить Сергій Наливка.
В минулу п'ятницю про таку заборону заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін. На думку пана Наливки, продовження дії обмежень на експорт призведе до подальшого зниження цін на зернові на внутрішньому ринку, зменшення посівних площ і може спричинити банкрутство аграрних підприємств. При цьому на ціни в світі це, швидше за все, не вплине, оскільки світовий ринок вже врахував можливість такого розвитку подій, вважає пан Феофілов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас