Присяжнюк: Україна може продовжити квоти на експорт зерна з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк: Україна може продовжити квоти на експорт зерна з України

Аграрний ринок
310
Україна може продовжити квоти на експорт зерна з України після 1 січня у разі загрози продовольчої кризи в країні. Про це міністр аграрної політики Микола Присяжнюк заявив журналістам під час сільськогосподарської виставки, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо ринок, ситуація буде давати статистику, що зерна обмаль, звичайно ми будемо продовжувати квоти", - сказав він.
Присяжнюк також зазначив, що вважає недоцільним тимчасове скасування імпортного мита на гречку, картоплю та низку інших продуктів. Він додав, що скасування мита не знизить ціну на ці продукти тому, що ціна на дані продукти у країн, які ввозять їх до України доволі висока.
Нагадаємо, 19 жовтня в Україні набрала чинності постанова від 4 жовтня 2010 р. №938 про введення квот на експорт зерна. Згідно з постановою квоти встановлені на пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин), полбу в обсязі 500 тис. т, на кукурудзу - 2 млн т, ячмінь - 200 тис. т, жито - 1 тис. т, гречка - 1 тис. т.
Згідно з порядком видачі ліцензії на експорт цих видів с/г продукції розподіл квот здійснюється на підставі заявки, поданої Мінекономіки суб'єктом господарської діяльності за встановленою міністерством формою, протягом 15 календарних днів після опублікування на офіційному веб-сайті Мінекономіки інформації про початок реєстрації заявок.
Разом із заявкою суб'єкт господарської діяльності подає висновок Мінагрополітики про наявність у нього обсягу сільськогосподарської продукції, зазначеного у заявці, та спроможність її експортувати. Суб'єкт господарської діяльності несе відповідальність за недостовірність зазначених у заявці відомостей.
У разі подання суб'єктом господарської діяльності документів, що не відповідають вимогам законодавства та цьому порядку,
Мінекономіки відхиляє заявку. Суб'єкт господарської діяльності може повторно подати документи протягом строку прийому заявок. У свою чергу Мінекономіки протягом 5 робочих днів після завершення приймання заявок подає їх комісії для розгляду та прийняття рішення про розподіл квот. Загальний обсяг квот розподіляється комісією пропорційно обсягам, зазначеним у висновках Мінагрополітики. Нерозподілений обсяг квот підлягає повторному розподілу.
Рішення комісії є правомочним, якщо на засіданні були присутні не менше ніж дві третини її членів і за його прийняття проголосувало більш як половина присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів голос голови комісії є вирішальним. Рішення комісії оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінекономіки.
Мінекономіки видає ліцензію з урахуванням рекомендацій комісії, а у разі прийняття комісією рішення про відмову у видачі ліцензії протягом семи днів після його прийняття надсилає суб'єкту господарської діяльності повідомлення у письмовій формі з обґрунтуванням причин відмови.
Відзначимо, 4 жовтня ц.р. віце-прем'єр Віктор Слаута констатував, що введення квот на експорт дозволить операторам внутрішнього ринку купувати зерно за прийнятними цінами. У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров повідомляв 3 жовтня, що в Україні можливе квотування експорту зерна після перевірки його запасів.
На думку фахівців інвестиційної компанії Phoenix Capital, яку вони висловлювали у вересні ц.р., введення Україною квот на експорт зерна, підвищить світові ціни на пшеницю з поточного рівня в 5,9 дол. за бушель. Внутрішні українські ціни на зерно в цьому випадку будуть нижчими 126,6 дол. за т, що вище за рівень 2009 р. -102,7 дол. за т.
У свою чергу аналітики інвестиційної групи "Сократ" вважають, Україна може експортувати 13-14 млн т зерна в поточному маркетинговому році (липень 2010 р. - червень 2011 р.), що буде на 32-37% менше минулого сезону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас