Банки зменшили збитки завдяки зниженню відсотків із депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки зменшили збитки завдяки зниженню відсотків із депозитів

Валюта
464
Зниження відсоткових ставок із депозитів дозволило банківському сектору України зменшити збитки на 52% - до 10 млрд. гривень за дев'ять місяців 2010 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
" Зниження відсоткових ставок із депозитів, що триває, позитивно вплинуло на зменшення відсоткових витрат банків (-5% до серпня), хоча чистий відсотковий дохід залишився практично незмінним, не дивлячись на активізацію банківського кредитування в липні-вересні", - розповіла Анастасія Туюкова, аналітик інвесткомпанії Dragon Capital.
За її словами, підвищення банками тарифів на послуги, а також зростання розрахунково-платіжних операцій у зв'язку з економічним пожвавленням у вересні (зростання промислового виробництва +10,2% до вересня минулого року в порівнянні з +9,2% у серпні) вплинуло на зростання комісійних доходів банків на 6,4% в порівнянні із серпнем.
"За нашими оцінками, співвідношення "резерви/кредити" досягло 18,7%, у порівнянні з 18,4% в серпні і 14,8% за підсумками 2009 року. Банки продовжували збільшувати резерви минулого місяця, поступово наближаючи їх обсяг до справедливого рівня 24-26%", - повідомила Туюкова.
На думку аналітика, можна чекати, що цей процес продовжиться в найближчих 6-9 місяців, що стане основною причиною збитковості сектора у 4 кварталі поточного року.
"Однак цей негативний вплив поступово нівелюватиметься за рахунок завершення формування резервів найбільшими зарубіжними та українськими установами в другому півріччі 2010 року і їх переходом до активнішого кредитування", - підкреслила Туюкова.
Як повідомлялося раніше, сукупні чисті збитки банківського сектора України досягли 1,1 млрд. грн. у вересні, потроївшись у порівнянні з показниками серпня, а в цілому за січень-вересень склали 10,0 млрд. грн., зменшившись на 52% до аналогічного періоду минулого року. Витрати на формування резервів склали 4,4 млрд. грн. у вересні, що на 48% перевищує показник минулого місяця.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас