Точка зору: Будь-які обмеження експорту зерна - це черговий удар по виробникові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Будь-які обмеження експорту зерна - це черговий удар по виробникові

Аграрний ринок
755
Будь-які квоти, обмеження експорту зерна - це черговий удар по виробникові, при чому дуже серйозний. Таку думку висловив голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в інтерв'ю "Нашому продукту".
На його думку, розподіл квот також є проблемою. "І як далі ці квоти розподілятимуть, це теж проблема. Якщо продавати, то гроші, відібрані у селян, підуть державі в кишеню. Якщо просто розподілити між трейдерами, то прибуток потрапить до кишені трейдерів. Але в обох випадках втрачає фермер. А навіщо втрачати? Всі повинні заробляти", - сказав Л.Козаченко.
Він зазначив, що якщо почнеться продаж квот, то ціна буде встановлена в межах $35-50. $50 - це 400 гривень втрат з однієї тонни зерна сільському господарству. "Якщо додати ще нульовий ПДВ, мінус 20 % ще, то разом це 700-800 гривень збитку на тонні. Тобто, сумарні втрати величезні", - підкреслив експерт.
Крім того Л.Козаченко зазначив, що Україна має запаси продовольчого зерна більш ніж на два роки. "Навіщо його зберігати? Нести витрати від втрат - це втрати фермерів. Купувати у них за низькою ціною - це теж їх втрати. Хто від цього виграє? Ніхто над цим, на жаль, не замислюється. Чи означає це, що перехідні залишки навесні просто погниють на елеваторах?", - говорить експерт.
"Я думаю, що так і буде, у нас будуть величезні залишки. Якщо квоти залишаться в такому обсязі, в якому вони виділені сьогодні, то на початку нового сезону ми матимемо рекордні залишки більше 10 млн тонн, коли у нас середньорічні ніколи не перевищували 3 млн тонн. Два останніх роки вони були 5-6 млн тонн, але це завжди тиснуло на ціни на початку нового сезону збору урожаю", - зазначив Л.Козаченко.
Відносно затримки суден у портах президент УАК зазначив, що "останні 10 днів митниця почала потихеньку відпускати вантажі, хоча раніше тримала по півтора місяці, але два дні тому знову фактично паралізувала роботу десятків морських судев".
"Хоча для мене залишається питання відкритим: чому так мало зернотрейдерів, які зазнали збитків, звернулось до суду? Вони зазнали десятків мільйонів гривень збитків. Говорять, що боятися, що суди це довго вирішують. Це неправильно, потрібно завжди доводити справедливість своєї позиції.", - підкреслив Л.Козаченко.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас