"Ъ": "Фрунзе-Флора" розквітла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Фрунзе-Флора" розквітла

Казна та Політика
519
Підконтрольна Костянтину Григоришину компанія "Фрунзе-Флора" переконала Фонд держмайна (ФДМ) повернути їй 400 млн грн., перерахованих рік тому як заставу для участі у приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ). Тим часом другий учасник конкурсу - афільована з групою "Приват", - "Нортіма", як і раніше, повернути кошти не може. У групі заявляють, що ФДМ затягує вирішення цього питання. А за інформацією "Комерсант-Україна", позитивного рішення для компанії Костянтина Григоришина добивався особисто глава ФДМ Олександр Рябченко.
За рішенням Господарського суду Києва, опублікованим на його сайті, 12 жовтня було затверджено мирову угоду, укладену 30 вересня Фондом держмайна, Держказначейством і компанією "Фрунзе-Флора". У тексті документа говориться, що 400 млн грн., внесені як застава для участі в конкурсі з приватизації Одеського припортового заводу, будуть повернені компанії "Фрунзе-Флора" до 24 грудня 2010 року.
Розрахунок з "Фрунзе-Флорою" має бути здійснений декількома траншами: до 15 жовтня - 140 млн грн., в листопаді - 130 млн грн. і ще 130 млн грн. - до 24 грудня. Вчора голова ФДМ Олександр Рябченко повідомив Ъ, що Держказначейство вже перерахувало на рахунок фонду частину коштів із 400 млн грн. застави. За його словами, вони одразу були перенаправлені на рахунки "Фрунзе-Флори". Втім, прес-секретар "Енергетичного стандарту" (управляє активами Костянтина Григоришина) Андрій Бобровицький вчора повідомив, що гроші все ще не надійшли.
Проблеми із поверненням застави у "Фрунзе-Флорі" і підконтрольній групі "Приват" компанії "Нортіма" виникли після скандального провалу конкурсу з продажу Одеського припортового заводу ще у вересні минулого року. Нагадаємо, тоді ФДМ відмовився визнати покупцем компанію "Нортіма", що запропонувала за підприємство 5 млрд грн., - на 1 млрд грн. більше стартової ціни. Конкурс був визнаний таким, що не відбувся за прямим дорученням тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Вона заявила, що запропонована ціна набагато нижча за ту, якої чекав уряд, з причини нібито існуючої змови учасників.
Окрім цих двох компаній, в конкурсі брала участь російська компанія "СИБУР Холдинг", афільована з "Газпромом". Останній заставу повернули практично одразу - через побоювання погіршення відносин із "Газпромом" напередодні нового опалювального сезону. Інші учасники конкурсу почали судові розгляди із державою. "Нортіма" і "Фрунзе-Флора" добилися визнання їх права вимагати від ФДМ не лише повернення застави, але і компенсації витрат, а також пені за затримку виплати. "Нортіма" оцінила свої витрати і пеню в 5,39 млн грн., "Фрунзе-Флора" - в 0,35 млн грн. Проте виплати весь час затягувалися держструктурами, які пояснювали це формальними проблемами із оформленням платіжних документів.
Джерело в Кабінеті міністрів розповіло, що рішення розрахуватися із "Фрунзе-Флорою" було прийняте особисто прем'єр-міністром Миколою Азаровим за ініціативою глави ФДМ. У світовій угоді говориться, що компанія відмовилася вимагати виплатити суму витрат. За словами співрозмовника, прем'єр схвалив виплату застави, прагнучи поліпшити імідж країни: "Перед майбутньою приватизацією 'Укртелекому' та енергетики країні необхідно підвищити свою інвестпривабливість, а застави із ОПЗ лише погіршують її".
Тим часом Олександр Рябченко говорить, що ФДМ доки не може порозумітися із "Нортімою". Джерело в групі "Приват" підтвердило, що "Нортіма" веде переговори з урядом про повернення застави з початку поточного року: "Ми готові домовлятися на тих самих умовах, що і 'Фрунзе-Флора', але ФДМ постійно затягує вирішення даного питання". Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко зазначає, що пан Рябченко був призначений головою Фонду держмайна за квотою Комуністичної партії: "А у Костянтина Григоришина тривалі стосунки із керівництвом цієї політичної сили. Фактично він був одним з фінансових донорів Компартії".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас