Євро під перехресним вогнем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро під перехресним вогнем

Валюта
2980
В сутичці за крісло президента Європейського Центробанку, здається, почулися перші постріли. Жертва поки що лише одна - євро, пише Dow Jones Newswires.
Перший постріл був пущений минулого вівторка президентом Бундесбанку і членом Ради керівників ЄЦБ Акселем Вебером. Він заявив, що ЄЦБ не варто зволікати зі згортанням надзвичайної політики стимулювання, і необхідно припиняти скупку облігацій, адже у результаті вона ні до чого хорошого так і не привела.
Президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше парирував в неділю, заявивши, що подібної думки дотримуються лише окремі члени Ради.
Тріше заявив, що Рада керівників ЄЦБ продовжить виконання вказаної програми. Раніше Вебер, який також бере участь у прийнятті рішень Радою ЄЦБ, заявив про ризик дуже пізнього виходу із стратегії надзвичайних заходів, наслідки якого можуть бути значнішими, ніж передчасне завершення політики пом'якшення. Заяви офіційного представника ЄЦБ за скорочення стимулювання економіки сталося в той момент, коли уряди і банки в Ірландії, Португалії і Греції ведуть відчайдушну боротьбу за те, щоб переконати інвесторів, що вони можуть управляти своїми фінансами в період після кризи суверенного боргу цього року.
Як заявив економіст ING Group NV в Брюсселі, Тріше дав однозначну відповідь пропозиції Вебера. "Більшість керівників ЄЦБ виступають за збереження стабільності на даний момент і зловживає відправкою суперечливих сигналів на ринки".
ЄЦБ почав скуповувати урядові облігації в травні, після створення фонду підтримки під керівництвом ЄС в обсязі 110 млрд євро у вигляді надзвичайних кредитів для Греції. Покупки були частиною загальноєвропейського заходів з порятунку євро, який впав до чотирирічного мінімуму 7 червня, а грецька криза загрожувала підірвати єдність європейського валютного союзу.
"Ці нестандартні заходи, як і всі інші подібні заходи, були розроблені, щоб допомогти відновити більш нормальне функціонування нашого грошового трансмісійного механізму", - заявив Тріше. "Існує лише одна єдина валюта, є одна Рада керівників, лише один центр прийняття політичних рішень, і єдиний президент, який також вибирається Радою керівників".
І, як відзначив глава відділу валютного аналізу європейського відділення банку The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Дерек Хелпенні, Тріше пішов ва-банк, сказавши, що "існує лише одна Рада керівників, лише один політичний курс і лише один президент, який є рупором Ради".
Зараз, звичайно, президент - Тріше, але наступного року він іде у відставку, і те, що ми спостерігаємо в даний момент, - можливо, спроба Вебера заздалегідь поклопотатись.
Але, за словами Хелпенні, "вірогідність того, що Вебер змінить Тріше на посту президента. не може не викликати сумніву. Як той, хто відколовся від колективу, може виступати представником даного колективу?"
Але вимушений випад Тріше завдав удару по євро, який в понеділок поставив новий негативний рекорд, досягнувши позначки в 1,3829 дол.
Можливо, на падіння євро вплинув не виступ Тріше, а долар. На тлі посилення тиску, через зростаючу прибутковість казначейських облігацій, євро продовжить падіння спочатку до 1,3770 дол., а потім і до 1,3640-00, говорять в банку. І це без врахування розбіжностей в Центробанку.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас