Зерно обмежили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно обмежили

Аграрний ринок
382
Кабмін встановив квоти на експорт зерна в об'ємі 2,7 млн. т за пропорційним принципом до кінця 2010 р. Втрати сільгоспвиробників від такої державної політики перевищили 6 млрд. грн. Держава визначилася, що вона робитиме з надлишковим зерном цього року, якого накопичилося в засіках Батьківщини близько 15 млн. т.
Уряд вирішив квотувати вивіз зернових до 31 грудня 2010 р. Обсяг обмеження, згідно з постановою, складе 2,7 млн. т. Документ набере чинності з сьогоднішнього дня. Зокрема, квота на експорт пшениці складе 500 тис. т, кукурудзи - 2 млн. т, ячменю - 200 тис. т, жита і гречки - по 1 тис. т.
Нагадаємо, раніше міністр фінансів Федір Ярошенко заявляв, що Кабінет міністрів прийняв рішення про введення квот на експорт зерна в обсязі 3,5 млн. т, зокрема, 3 млн. т - кукурудза і 0,5 млн. т - пшениці. У результаті виявилось, що під обмеження експорту попали ще гречка і жито і зменшилася квота на вивіз кукурудзи, чим дуже засмучені учасники ринку. Адже зараз почався сезон продажу цього продукту, до чого звикли заморські покупці.
Квотування змусить трейдерів посилено вивозити зерно за кордон в другій половині маркетингового року. До кінця 2010 р. вони встигнуть експортувати всього близько 6 млн. т зерна, що відповідає обсягам експорту липня - вересня минулого року.
В цій ситуації постачальників зерна радує лише те, що квоти розподілятимуться за пропорційним принципом, а не за принципом аукціону, як планувалося раніше деякими чиновниками. Правда, цього сезону йдеться не про пропорційний історичний принцип, як прийнято його називати в колі трейдерів. Це означає, що уряд допустить більше число гравців на цей ринок, від чого частка крупних постачальників може зменшитися. "Якщо обсяги експорту будуть розподілені між великим числом учасників, нам будуть такі постачання малоцікаві", - говорить Микола Горбачов, директор компанії NWG Ukraine.
Якщо все пройде гладко, існує вірогідність того, що за підсумками маркетингового року експортери вивезуть не менше 12 млн. т зерна. Другий позитивний чинник - з другої половини маркетингового року ціни на зерно на світових ринках можуть збільшитися, як це зазвичай буває. Це дасть можливість трейдерам і аграріям все ж отримати непоганий дохід, але ніхто не упевнений в тому, що зерно точно істотно зросте в ціні.
Зовсім не утішливою новиною стало квотування для дрібних і середніх сільгосптоваровиробників, які вже втратили на чеканні цього рішення близько 8 млрд. грн. за даними Української аграрної конфедерації. "Особливо сильно постраждала від таких дій уряду пшениця. Її вартість за минулий тиждень зменшилась на 200 грн. за т - з 1,650 тис. грн. до 1,450 тис.",- розповідає "i" Іван Томич, глава Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. За його словами, тенденція здешевлення урожаю матиме місце і надалі. "Дуже хочеться вірити, що нижче 1,350 тис. грн. пшениця в ціні не опуститься. Цей рівень вартості лише для 30-40% фермерів буде прибутковим, а для більшості таких господарств він межуватиме з нульовим рівнем рентабельності", - прогнозує Томич.
На думку експерта, це призведе до того, що посівна кампанія цього і майбутнього років буде обмеженою. "Ясно те, що в таких умовах посіви зернових дрібним і середнім прошарком агробізнесу будуть істотно урізані", - говорить Томич.
Він же вказує на те, що посів озимини вже провалений. "Станом на середину жовтня засіяно не більше 5,5 млн. га площ, що набагато менше від планованих обсягів". Виявляється, селяни лише зараз підсилили темпи посівної кампанії. Це, на думку Івана Томича, робить посіви досить ризикованими з точки зору виживання, оскільки цієї пори року, як правило, посівні роботи мають бути вже завершені, адже вночі ми спостерігаємо заморожування.
МінАП, схоже, має іншу точку зору, а його статистиці не вірить вже жоден учасник ринку. Так, станом на 18 жовтня, стверджують в МінАП, посіяно вже 8,443 млн. га озимих культур під урожай 2011 р., що майже удвічі більше від статистики самих виробників зерна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас