"Ъ": Зерно застигло в нерозподіленості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зерно застигло в нерозподіленості

Аграрний ринок
333
Квота на експорт зернових з України на період до 31 грудня цього року встановлена у розмірі 2,7 млн т, йдеться в опублікованій вчора на урядовому сайті постанові №938. Квота на пшеницю і суміш пшениці і жита (меслин) складає 500 тис. т, кукурудзу - 2 млн т, ячмінь - 200 тис. т, жито і гречка - по 1 тис. т.
Документ датований 4 жовтня. Раніше міністр економіки Василь Цушко заявив журналістам, що уряд того дня не розглядав дане питання на своєму засіданні. Проект постанови був опублікований на сайті Мінекономіки лише 11 жовтня.
"Незважаючи на те що текст не був опублікований жодним з офіційних друкованих видань, вже в суботу митники почали обмежувати експорт в портах", - розповів генеральний директор компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський.
Відзначимо, що досі залишається неясним механізм розподілу квот. У документі лише сказано, що їх повинна розподіляти комісія при Мінекономіки "пропорційно даним про наявність у експортера заявленого обсягу зерна, підтвердженим Мінагрополітики". "Зараз існують різні варіанти рішення", - повідомив перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта. А джерело в Мінагрополітики розповіло: "З наведеного в тексті порядку виходить, що квоти розподілятимуться за 'історичним принципом'.
Деталі встановлюватимуться внутрішніми наказами Мінекономіки". Раніше міністр агрополітики Микола Присяжнюк заявляв, що міністерство підтримує розподіл квот на експорт зерна за історичним принципом: 80% - компаніям, що експортували в попередньому році, і 20% - новим. На думку міністра, першими дозвіл на експорт повинні отримувати трейдери, яким необхідно завершити виконання укладених раніше контрактів і які "зараз вантажать кораблі". Але такий підхід подобається не всім учасникам ринку. "Наша компанія наполягатиме на тому, щоб за 'історичним принципом' розподілялося лише 50% обсягу квот", - заявляв раніше директор зернотрейдерської компанії "ФА Інтертрейдинг-Україна" Олег Левченко.
Голова Держкомітету з питань регуляторної політики і підприємництва Михайло Бродський вважає, що питання про порядок розподілу квот залишається відкритим. Нагадаємо, раніше віце-прем'єр Борис Колесников пропонував продавати їх на аукціонах, але уряд відмовився від цієї пропозиції, аби не допустити зниження закупівельних цін і недоотримання прибутку аграріями. "Якщо квоти продаватимуться на аукціонах, закупівельні ціни будуть зменшені рівно на ту суму, яку доведеться заплатити державі", - вважають в Українській зерновій асоціації.
Крім того, за словами Присяжнюка, введення таких норм вимагало б внесення змін до чинного законодавства. Завтра питання про можливість продажу квот через аукціон на Аграрній біржі розглядатиметься в парламенті, повідомив Михайло Бродський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас