Друг Віктора Уго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друг Віктора Уго

Енергетика
517
Одноденний візит Уго Чавеса до України став частиною його 12-денного турне в країни-партнери Венесуели. Поїздка в Київ з'явилася в графіку венесуельського лідера пізніше від інших пунктів, а програма візиту і його тривалість залишалися неясними до кінця минулого тижня. Досі співпраця Києва і Каракаса була лише номінальною - в Україні немає венесуельського посольства, а найбільш статусним візитом за час незалежності України був приїзд до Києва заступника міністра закордонних справ Венесуели в 1999 році. Тому рішення Чавеса відвідати Київ стало абсолютно несподіваним.
На фоні такої небагатої історії співпраці зустріч глав держав стала проривом в двосторонніх взаєминах. Президентам удалося порозумітися - вони провели разом дві з половиною години, а на підсумковій прес-конференції випромінювали оптимізм. "Ми обговорили безліч питань, починаючи з географії наших країн, - повідомив журналістам Віктор Янукович.- Говорили і про демократію, і про свободу слова, і про промисловість".
Головною ж темою, за словами глави української держави, стала енергетика. "Ми домовилися, що Україна почне видобуток нафти і газу на території Венесуели, - заявив він.- І це питання стане пріоритетним в наших взаєминах". Пізніше досягнення домовленостей про видобуток Україною південноамериканських вуглеводнів підтвердив пан Чавес. Він сказав, що розглядається можливість виділення нафтогазоносної ділянки в басейні річки Оріноко. Інші деталі, а також терміни реалізації проекту названі не були.
Профільні експерти песимістично оцінюють перспективи президентських ініціатив. "Аби реалізувати такі масштабні проекти, потрібні гроші. А 'Нафтогаз' не має необхідних фінансових ресурсів", - говорить директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. Незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут відзначає, що через дефіцит коштів НАК "Нафтогаз України" не фінансує в повному обсязі навіть існуючі проекти в Єгипті й Лівії.
Другою ключовою темою переговорів стала ідея використання нафтопроводу Одеса-Броди в аверсному режимі для прокачування венесуельської нафти до Білорусії відповідно до домовленостей, досягнутих в суботу в Мінську. Раніше українська сторона неодноразово заявляла, що аверсний режим трубопроводу можна забезпечити лише в разі гарантії постачань понад 9 млн т. Проте вчора Янукович заявив, що має намір "розвернути" Одеса-Броди незалежно від об'ємів прокачування. "Не хочу говорити про об'єми, скільки привезуть - стільки і прокачаємо, - сказав він.- Зараз нафта перевозиться до Білорусії в цистернах, але найближчим часом ми перейдемо на її транспортування по нафтопроводу. Ми вже прийняли рішення про це".
Виступ Уго Чавеса виявився настільки емоційним, що журналісти і співробітники адміністрації президента насилу стримували сміх. "Ми дуже давно хотіли приїхати до України. Мені дуже приємно було почути про вашу перемогу на виборах, - звернувся венесуельський лідер до українського колеги, а потім, мабуть, вирішивши, що слід говорити більш неформально, перейшов на ти.- Я говорю про твоє повернення на посаду, яке забезпечив тобі український народ. Того дня я собі сказав: більше не можна втрачати часу, треба їхати до України, щоб потиснути руку Віктору Януковичу".
Кілька разів назвавши українського президента "другом Віктором", Уго Чавес підкреслив, що активізація взаємин Києва і Каракаса стала можливою завдяки обопільному прагненню сторін. "Спасибі тобі, Янукович, за те, що ти мене запросив", - додав пан Чавес.
Візити Уго Чавеса до Москви і Мінська і його зустрічей з керівниками цих країн запам'яталися, серед іншого, заявами про плани "спільно побудувати альтернативу світовому імперіалізму". У Києві венесуельський лідер утримався від подібної риторики, згадавши лише, що Каракас "виступає проти однополярного і двуполярного світу і підтримує багатополярность". Віктор Янукович його вислову не коментував.
Неприйняття Чавесом світових полюсів впливу ще раз проявилося, коли журналістка Дарина Краснолуцька попросила його прокоментувати інформацію про те, що Москва перешкоджає прокачуванню нафти з Одеси до Білорусії. Як відомо, в минулу п'ятницю міністр енергетики Росії Сергій Шматко зажадав від України погодити з російською стороною цю схему постачань, зокрема використання для прокачування нафти ділянки нафтопроводу "Дружба".
Чавеса попередили про це питання і передали йому листок з ім'ям журналістки. "Привіт, Дарина. Я не знаю, Дарина, де ти таку інформацію викопала, - емоційно відповів їй президент Венесуели.- То хіба хтось може подумати, що бажання вільних і суверенних країн, які хочуть диверсифікувати свою енергетику, є загрозою для когось?"
Уго Чавес запевнив представників ЗМІ, що під час його переговорів з російським прем'єр-міністром Володимиром Путіним той жодного разу не згадав про неприйняття Росією проекту транспортування нафти до Білорусії. "Я жодного разу не відчув його стурбованість цим питанням, хоча ми довго розмовляли з ним. А потім стало холодно, вже була північ, і я йому сказав: Володимир, я, напевно, поїду, мене Лукашенко чекає", - поділився Чавес подробицями переговорів з паном Путіним.
За словами президентів, вчорашня зустріч є лише першим рівнем розвитку двосторонніх відносин. На переговорах вони доручили урядам обох країн створити робочу групу, якій належить вибрати пріоритетні напрями співпраці. Обговорити ці пріоритети глави держав мають намір під час своєї наступної зустрічі на вищому рівні, яку планується провести в Каракасі на початку 2011 року.
В світовій спільноті Уго Чавес, який сповіду ідеологію боротьби зі світовим імперіалізмом, має неоднозначну репутацію. Втім, говорити про міжнародну ізоляцію Венесуели і її лідера при цьому не доводиться - так, під час нинішнього турне Чавес має намір відвідати Португалію, країну-учасницю ЄС і НАТО. США теж не уникають економічних зв'язків з Венесуелою, купуючи близько половини нафти, що виробляється в країні. "Я не думаю, що Україна у взаєминах з Венесуелою може перейти ту лінію, після якої можна буде говорити про втрати репутацій від такої дружби", - поділився з колишній заступник глави секретаріату президента з зовнішньополітичних питань Олександр Чалий.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас