"Ъ": Кабінет міністрів форсує гречку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабінет міністрів форсує гречку

Аграрний ринок
618
На сайті Верховної Ради вчора був розміщений текст урядового законопроекту "Про внесення змін до закону 'Про митний тариф'", у якому пропонується відмінити 20-відсоткове мито на імпорт гречки та вівса, а також 10-відсоткове - на картоплю, вершкове масло і згущене молоко. За допомогою цього документа Кабінет міністрів розраховує зупинити зростання цін на важливі продукти харчування, пояснив начальник департаменту розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій Разгон.
"Українські виробники підвищили ціни настільки, що до України скоро стане вигідно ввозити продукцію навіть із Євросоюзу", - зазначив він. Мінагрополітики вже погодило законопроект без зауважень.
Прикметно, що до вчорашнього дня уряд заявляв, що імпортувати гречку недоцільно. Так, прем'єр-міністр Микола Азаров неодноразово говорив, що в Україні гречки достатнє, а зростання цін на неї викликане спекуляціями постачальників. Тим часом учасники ринку пояснювали, що різке зростання цін пов'язане з дефіцитом крупи в країні. Зараз позиція Кабміну змінилася.
"В нинішньому маркетинговому році (почався 1 липня.- ред.) дефіцит гречки в Україні складе 50-60 тис. т", - говориться в записці пояснення. Пікова вартість гречки була в серпні - 13-15 грн/кг проти 4-5 грн/кг в тому ж місяці минулого року. Проте коли ажіотаж знизився, ціна впала - зараз гречка в роздрібі коштує 11-12 грн/кг, говорить комерційний директор мережі "Еко-маркет" Сергій Шавлукевич.
В тексті документа також повідомляється, що в Україні існує загроза дефіциту жита (використовується в хлібопеченні, зокрема при виготовленні хліба соціальних сортів): "Наявних об'ємів жита вистачає лише для забезпечення потреб внутрішнього ринку до кінця маркетингового року". У зв'язку з цим раніше Мінекономіки запропонувало встановити квоти на експорт жита і гречки по 1 тис. т до кінця року.
Дефіциту інших продуктів немає, зазначають учасники ринку. Ціни на них зросли виключно через збільшення собівартості. Вершкове масло протягом року подорожчало на 50-60%, до 42-44 грн/кг; картопля - майже в два рази, до 3,6 грн/кг; згущене молоко - на 14-15%, до 8 грн/400 г. Жито зараз коштує 1350 грн/т проти 750 грн/т роком раніше, повідомили в агентстві "АПК-Інформ". За словами власника корпорації "Формула смаку" Олександра Табалова, подорожчання цієї сировини пов'язане з тим, що сільгоспвиробники притримують культуру через невизначеність щодо експорту - купити його, як і пшеницю, практично неможливо.
Директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка переконаний, що, відмінивши мита, уряд досягне лише зниження цін на гречану крупу, і те за умови, що ввозитиме її з Китаю. В середині вересня на зустрічі з представниками КНР президент Віктор Янукович обговорював можливість постачання з цієї країни 20 тис. т гречаної крупи. Відміняти мита на інші продукти безглуздо, вважають експерти. За їх словами, жито, вершкове масло, згущене молоко, і картоплю вигідно ввозити лише з Білорусі, з якою торгівля і так ведеться безмитно, а ціни на аналогічну продукцію відрізняються незначно.
"Депутати Верховної Ради підтримають відміну мит лише на ті продукти, вартість яких зросла через об'єктивний дефіцит", - сказала секретар парламентського комітету із питань бюджету Алла Александровська (КПУ).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас