Відкладайте гроші на їжу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкладайте гроші на їжу

Аграрний ринок
2772
Світова економіка перебуває на початку циклу підвищення цін на товари, а в найближчі п'ять років інфляція в Україні не буде нижче 10% річних. Приблизно так виглядають перспективи для українських продуктових ринків на найближчу п'ятирічку.
"В світовій економіці зараз складається така ситуація, що починається цикл підвищення цін на товари, - вважає Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club. - Тому що спад в світовій економіці добігає кінця і починається її відновлення".
При цьому в Україні продовжує розкручуватися маховик інфляції. І хоча прем'єр-міністр наполягає, що приводів для паніки і роздмухування ажіотажу немає, за оцінками Миколи Івченка, показник інфляції цього року може перевищити позначку в 13%. Причому інфляційний тренд матиме продовження в середньостроковій перспективі. "Я не бачу умов, чому інфляція буде нижча 10% впродовж 3-5 років", - додає Андрій Патіота, аналітик компанії Eavex Capital.
Причин для зростання цін на продукти декілька. Перша, продуктові ринки ще не до кінця відреагували на девальвацію гривні, яка сталася в кінці 2008 р. Тому тодішня девальвація гривні буде переважаючим фактором для зростання цін на товари ще впродовж декількох років.
"Ціни ще не відіграли ці 60%, але цей процес буде розтягнутий в часі, підстав для ревальвації поки що немає, - заявив Володимир Лапа, генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".
Друга - "ручне регулювання" ринків, яке використовується на тлі ігнорування традиційних інструментів впливу на ринок, наприклад, тих же інтервенцій. Як повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров інформагентству "Лігабізнесінформ", "сховища, в яких повинні були зберігатися незнижувані запаси продовольчих товарів, які є інструментом впливу на цінову стабільність, взагалі були порожні".
Тому Кабмін вирішив штучно вплинути на ціни на внутрішньому ринку. "В держави немає коштів для того, щоб вчасно купити зерно, поки воно дешеве, а потім вчасно вийти на ринок, - говорить Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА. - Але для того, щоб купити за тією ціною, якої ми хочемо, ринку "викручують руки". Тому що, коли ціна була нижча, в держави не було коштів".
При цьому дії уряду на тому ж зерновому ринку, з одного боку, покликані знизити ціни всередині країни. Але, з іншого боку, ціни на пшеницю зростуть унаслідок зростання вартості зернових в світі. "Тому що наші експортери і продавці зерна на внутрішньому ринку орієнтуються на світові ціни, - говорить Микола Івченко. - Схоже, що ніхто не робив розрахунків на предмет того, як обмеження експорту позначиться на внутрішньому ринку".
Не сприяють здешевленню продуктів і високі ставки по кредитах, що досягають 25-30%, які закладаються виробниками в собівартість. Що, у свою чергу, веде до підвищення ціни і чинить інфляційний тиск.
В результаті страждає і споживач, і виробник. Тому що ціни на продукти зростають, а їх якість неухильно знижується. А якість інгредієнтів знижується в двох випадках: при адміністративному обмеженні цін і падінні попиту з боку споживачів, коли виробник намагається підвищити свою маржу за рахунок зниження собівартості товару. Наприклад, нерідко трапляється, що при випічці хліба використовується борошно з пшениці шостого класу. Причому подібне зерно ще років 10 тому не могло бути використане для приготування продуктів для людей, а лише для годування худоби.
Єдиним виходом з ситуації, на думку експертів, є зважений і стратегічний підхід до стимулювання розвитку галузей АПК. "Тому що, коли відбувається перехід від стимулювання галузі до підтримки окремих структур, не варто чекати розвитку галузі в цілому", - вважає Володимир Лапа.
"Якщо ми стимулюватимемо кількість корів, а не кількість якісного молока в Україні, то в кращому разі у нас буде просто імпортний сир, у гіршому разі у нас будуть закриті кордони, а український сир буде по 200 грн.",- додала Марія Колесник.
Поки ж відсутність системних кроків у роботі з АПК замінюється перекладанням відповідальності на попередників і боротьбою зі спекулянтами.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас