Уряд США вирішить, що буде з доларом та акціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд США вирішить, що буде з доларом та акціями

Валюта
4804
ФРС готує для економіки небезпечні ліки, в які вірить ринок, - він може підтримати зростання на фондовому і сировинному ринках, але посилити тиск на американську валюту.
Сьогодні після закриття російських бірж ФРС США опублікує протокол останнього засідання комітету з відкритих ринків, від якого інвестори чекають одного - позиції керівництва американського регулятора з питання кількісного пом'якшення. Очікування реалізації цього заходу вже серйозно вплинуло і може продовжити впливати на курс долара, котирування акцій і золота.
Великі сподівання
Цієї осені ринки сировини та акцій відчувають себе впевнено, залишивши позаду панічний настрій через боргові проблеми єврозони і загрози відновлення економіки. Зовсім нещодавно вихід тривожних даних про стан найбільших економік був приводом для продажів, тоді як хороші новини не обов'язково призводили до зростання котирувань. Але очікування вливання грошей у фінансову систему владою США змінили ситуацію на протилежну - тепер негативні сигнали економіки тільки посилюють сподівання на отримання допомоги.
З початку вересня нафта Brent подорожчала на 10% - до $ 83,79 за барель, індекс промислових металів S & P додав 13,9% і виріс до 1832,94 пунктів. Фондовий ринок не відстає - менше ніж за півтора місяці заробити можна було і на американських, і на російських акціях. Індекс MSCI Emerging Markets виріс на 13,5% - до 1101,27 пунктів, MSCI Russia - на 11,5%, MSCI Бразилія - на 15,2%, MSCI Китай - на 10%, MSCI Індія - на 12,5% .
Індекс S & P 500 додав 11,3%, збільшившись до 1167,3 пунктів.
Головна причина зростання - натяк голови ФРС Бена Бернанке на готовність ФРС здійснити другий етап кількісного пом'якшення - підтримати економіку ліквідністю. Про це він заявив наприкінці серпня, рішення може бути прийняте на початку листопада.
Небезпечні ліки
Перший етап програми стартував у березні 2009 р., поклавши початок багатомісячному ралі на ринках сировини та акцій. У США пакет антикризових заходів з викупу цінних паперів з ринку оцінювався в $ 1,7 трлн. У менших масштабах подібні дії тоді здійснювали і в Європі. Основна маса грошей, що надається фінансовій системі, не доходила до реального сектора економіки, тоді як фондові індекси змогли додати по 50-100% за рік.
Після того, як найбільші економіки заявили про вихід із рецесії - їх ВВП почали зростати - фінансові влада заговорила про заходи згортання антикризових програм (exit strategy). За даними NBER, американська економіка минула нижню точку кризи в червні 2009 р. Подальша підтримка високого рівня ліквідності створювала загрозу інфляції, економісти застерігали від марнотратства.
Знаменитий інвестор Уоррен Баффетт у своїй колонці в New York Times у серпні 2009 р. закликав звернути увагу на побічні ефекти "монетарної медицини", які за ступенем впливу не поступаються самому кризі.
Але відновлення виявилося крихким. І хоча антикризові заходи посилили проблеми низки країн із держборгом і дефіцитом бюджету, влада США однією з перших почала агітувати за продовження підтримки економіки. Євросоюз до недавніх пір тримався заявленої раніше позиції поступового посилення грошово-кредитної політики, але події на ринках можуть похитнути цей настрій, свідчать висловлювання офіційних осіб. Адже на очікуваннях рішення ФРС євро виріс до $ 1,4 (зараз - близько $ 1,38) порівняно з досягнутим на початку червня мінімумом року $ 1,1875, а занадто сильна валюта - не краще підмога для місцевих виробників.
Скільки в одні руки
Конкретні параметри нової програми ФРС невідомі, представники уряду навіть намагаються поставити під сумнів її неминучість. Але ринок вже чекає грошей. Незабаром після заяви Бернанке наприкінці серпня експерти зійшлися на думці, що обсяг нинішньої програми, рішення про старт якої відбудеться у листопаді, складе близько $ 1 трлн.
Аналітики Goldman Sachs вважають, що ФРС викупить на ринку казначейських облігацій приблизно на $ 500 млрд.
Опитування CNBC.com серед економістів, трейдерів і керівників показав, що 93% учасників впевнені в тому, що ФРС буде купувати папери на ринку в більшому обсязі, ніж необхідно для підтримки поточного розміру портфеля на її балансі. Діапазон очікувань - від $ 100 млрд до $ 1,5 трлн, у середньому ринок чекає, що на найближчому засіданні буде ухвалено рішення про викуп паперів на $ 500 млрд.
Це менше третини обсягу попередньої програми, що стала причиною глобального ралі. При цьому середні очікування учасників ринку на перспективу року трохи більіе - збільшення портфеля ФРС на $ 633 млрд. "ФРС змушена нести тягар "рятувальника останньої інстанції ", - цитує CNBC економіста Mesirow Financial Дайану Суонк. - Її інструменти грубі і але найбільш відповідні за цих обставин, це краще, що у нас є".
Що купувати
У першу чергу при такій перспективі, здавалося б, зрозуміло, що продавати - quantitative easing буде серйозним чинником тиску на долар. У Goldman Sachs очікують зниження його курсу до $ 1,55 за євро і 27,5 руб. через 12 місяців. Тільки на очікуваннях нових заходів долар за підсумками III кварталу показав найгіршу квартальну динаміку із 2002 р.
Але не все так однозначно. "Може виявитися, що ринок продавав на чутках і почне купувати на фактах, - говорить валютний стратег BNP Paribas Ганс-Гентер Редекер (цитата по Bloomberg). - Коли занадто багато людей сидять в одному човні (грають проти долара), це небезпечно".
У Goldman Sachs прогнозують зростання ціни золота у зв'язку з новим етапом кількісного пом'якшення до $ 1 400 за унцію і $ 1 650 в перспективі трьох і 12 місяців (поточні котирування близько $ 1 350). "Думаю, акції ринків, що розвиваються, покажуть динаміку краще ринку", - говорить головний радник Credit Suisse Group Боб Паркер. В "Уралсиб кепітал" вважають, що дохідності UST продовжать зниження, а попит на облігації ринків, що розвиваються, збережеться високим.
"Я думаю, що ще один етап кількісного пом'якшення буде - його очікує ринок, його ймовірність відображена в заявах представників ФРС. Але небезпека того, що ринок перезаставив на цю новину, теж існує, обсяг нової програми може виявитися не дуже великим і розчарувати інвесторів. І у ФРС, і в правлячих колах США є сумніви з приводу необхідності таких заходів, багато хто, як і раніше, вважає, що потрібно активно згортати антикризові програми ", - говорить економіст" Дойче банку "Ярослав Лісоволик.
На думку експерта, крім цього фактора на російський ринок вплине чинник внутрішньої ліквідності у зв'язку із сезонним збільшенням держвидатків. Але після недавнього швидкого зростання ринок може взяти перепочинок. До кінця року Лісоволик чекає зростання російського ринку акцій ще приблизно на 10%. .
Олена Шушунова
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас