Біржам дадуть правила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржам дадуть правила

Фондовий ринок
361
Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) незабаром посилить вимоги до капіталізації і технічної оснащеності фондових бірж. Як результат майданчиків може стати менше. При цьому стандарти їхньої роботи будуть єдиними.
"Наше завдання полягає в консолідації біржового ринку. Здійснюватися вона буде правовими методами: за рахунок підвищення вимог до капіталізації, інформаційного і технологічного забезпечення", - заявив член ДКЦПФР Микола Бурмака. Дана позиція ДКЦПФР викладена в програмі розвитку фондового ринку на 2011-2015 рр.
Старший радник USAID з питань розвитку ринків капіталу Роберт Страхотa відзначає неринковий характер роботи більшості українських бірж. "На жаль, сьогодні в Україні існують біржі часів приватизації, яка своїх функцій не виконують. Подовжувати їх ліцензії недоцільно", - вважає експерт. Однозначно підтримують консолідацію біржового ринку і в Професійній асоціації реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД). Там вважають, що більшість бірж не визначають справедливу ціну фінансових інструментів, а існування на невеликому ринку 10 бірж не сприяє залученню інвесторів і професійних учасників.
Плановане посилення вимог до фондових майданчиків напевно призведе до відходу з ринку деяких гравців. Проте навіть в самій держкомісії не беруться прогнозувати, хто піде, а хто залишиться, оскільки мотивом планованих змін зовсім не є зменшення кількості бірж. "Відхід з ринку гравців не є для нас метою", - підкреслив в бесіді з член ДКЦПФР Олексій Петрашко. Разом з посиленням правил функціонування бірж комісія також планує зобов'язати їх працювати за єдиними правилами. "Підходи до торгівлі, лістингу, біржових платформ мають бути єдині. Це передбачає значну деталізацію наших нормативних документів", - повідомив Петрашко.
Уніфікація стандартів функціонування фондових бірж, як вважають в асоціації "Українські фондові торговці" (АУФТ), позитивно позначиться на розвитку ринку. Глава ради цього об'єднання Сергій Антонов як приклад наводить фондовий ринок Німеччини. "У них працюють декілька регіональних бірж, але при цьому існують єдина біржова платформа, єдині підходи до оцінки цінних паперів", - говорить експерт. Причому в результаті уніфікації правил на українському ринку може з'явитися такий інструмент, як крос-лістинг - котирування цінного паперу одночасно на декількох біржових майданчиках.
Але деякі гравці ринку вважають, що зайнятися консолідацією бірж комісії варто лише після того, як буде реалізований механізм підвищення його ліквідності. Як відзначає голова правління інвестиційної компанії "Сократ" Андрій Снєгірьов, консолідація біржового ринку - це нормальний процес, але лише для розвинених економік і фондових ринків. "Український ринок ще недорозвинений, і, на мою думку, на даному етапі більше сприяти розвитку ринку буде підвищення його ліквідності, збільшення кількості і якості фондових інструментів", - вважає він.
Голова правління Української біржі Олег Ткаченко також звертає увагу регулятора на первинне значення підвищення ліквідності ринку. На його думку, біржі сьогодні є і так одним з найпрогресивніших елементів фондової інфраструктури, і є низка пріоритетніших запитань, ніж консолідація біржової системи. "Розвиток ринку зараз стримує ліквідність. Потрібно, щоб на ринок приходило більше емітентів і інвесторів", - вважаає Ткаченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас