"Ъ": Українці виявили співчуття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українці виявили співчуття

Аграрний ринок
1360
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономіки припинила антидемпінгове розслідування відносно імпорту до України ніжок курей і їх частин із США і Бразилії. Комісія повідомила про це в суботу в газеті "Урядовий кур'єр", пояснивши, що ініціатори розслідування - "Миронівський хлібопродукт", "Птицекомбінат 'Дніпровський'" і "Рубі Роз Агрікол" - відкликали свої скарги. Отримати коментарі в компаніях вчора не удалося.
Зараз введення мит на імпорт м'яса курки неактуальне, вважає глава асоціації "Союз птахівників України" (найбільше об'єднання птахівницьких підприємств) Олександр Бакуменко. Виробники подали скарги в березні минулого року, коли компанії із США і Бразилії ввозили продукцію за ціною на 15-20% нижче вітчизняної. За даними консалтингового агентства AAA, за минулий рік було імпортовано 230 тис. т м'яса курки на 5,3 млрд грн. при внутрішньому обсязі виробництва близько 900 тис. т. Але цього року імпорт з вказаних країн різко скоротився, а курятина продається за цінами не меншим, ніж у українських виробників, говорить Олександр Бакуменко.
Ситуація змінилась після посилення контролю Держмитниці за постачаннями імпортної м'ясопродукції, стверджує експерт. Директор AAA Сергій Наливка зазначає, що зараз виробники м'яса курки користуються широкою підтримкою влади, тоді як колишній уряд боровся з підвищенням ними цін. Тоді прем'єр Юлія Тимошенко заявляла, що в країні ціни на м'ясо птиці не зменшуються "в результаті монопольної змови двох основних виробників" - "Миронівського хлібопродукту" і "Агромарса", на частку яких припдає майже 50% охолодженого м'яса курки в країні. Для зниження цін пані Тимошенко ініціювала ввезення м'яса через Держкомрезерв без сплати митного збору.
В Державній митній службі говорять, що впливають на імпорт продовольчих товарів "з метою стимулювання внутрішнього виробництва". За даними відомства, в результаті її дій імпорт м'ясопродукції до країни значно знизився, а експорт, зокрема м'яса птиці, за дев'ять місяців цього року виріс на 40% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це дозволило вітчизняним виробникам з серпня підвищити ціни на внутрішньому ринку в середньому на 10-12%, зазначає Наливка.
Введення мит призвело б до виникнення суперечок - імпортери із США і Бразилії були готові подати скарги в Комітет з вирішення суперечок при СОТ, стверджують юристи, що представляли зарубіжні компанії.
"Американські виробники постачали продукцію до України за ціною не нижчою, ніж на ринок США", - говорить партнер юридичної фірми Astapov Lawyers (представляє інтереси виробника із США Perdue Farms) Олег Мальський. Дешевше, ніж вітчизняне, продавалося лише американське м'ясо, ввезене через Держкомрезерв, зазначає партнер юридичної фірми "Вовків, Козьяков і партнери" (представляє "Бразильську асоціацію виробників і експортерів м'яса курки" і "Американську раду США з експорту м'яса") Сергій Козьяков. Але, за його словами, довести, що дії імпортерів завдали збитку вітчизняним виробникам, було б непросто: "Останні декілька років українські компанії показували стабільне зростання виробництва і фінансових показників".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас