"Ъ": Зерно пішло з великого експорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зерно пішло з великого експорту

Аграрний ринок
661
В Україні вводиться квотування зернових. Вчора уряд повідомив про встановлення квоти в розмірі трохи більше 4 млн т, хоча раніше заявлялося, що безболісно з країни може бути вивезені понад 12 млн т зернових. Хорошою новиною для компаній стала обіцянка влади скасувати обмеження після закупівлі зернових в резерв. Кабмін добився заявлених цілей - зернові за два місяці подешевшали на 20%.
Ще напередодні в уряді заявляли, що питання квотування зернових відкладене. В понеділок міністр економіки Василь Цушко повідомив журналістам, що Кабмін переніс розгляд питання на наступне засідання. Але вчора стало відомо, що квоти були введені на засіданні в понеділок, про це оголосив з парламентської трибуни голова комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Григорій Калетник. Точний розмір квот досі не відомий: за твердженням першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, для пшениці і ячменю це по 500 тис. т і 2 млн т кукурудзи.
Віце-прем'єр з питань аграрної політики Віктор Слаута стверджує, що йдеться про 500 тис. т пшениці, 200 тис. т ячменю і 3 млн т кукурудзи. А за даними міністра агрополітики Миколи Присяжнюка - 1 млн т пшениці, 100 тис. т ячменю і 3 млн т кукурудзи.
Слаута пояснив розбіжності в цифрах тим, що сам документ про встановлення квот ще має бути доопрацьований в Мінекономіки. За його словами, на засіданні в понеділок було прийнято лише принципове рішення ввести режим квотування експорту в Україні до кінця року. Уряд не дійшов до згоди в питанні, яким має бути механізм розподілу квоти: "Квотування вже було б запущене, але віце-прем'єр Борис Колесников виступив з пропозицією продавати квоти на аукціонах - стартову ціну за право експорту тонни пшениці він запропонував $30".
Слаута на засіданні виступив проти розподілу квот на аукціонах, оскільки, на його думку, зернотрейдери перекладуть в цьому випадку витрати з купівлі квот на сільгоспвиробників, а це призведе до зниження закупівельних цін і недоотримання прибутку аграріями. Віце-прем'єр наполягає на розподілі квот відповідно до обсягів експорту зернотрейдерських компаній в попередні роки.
Незважаючи на рішення уряду обмежити експорт зернових, в останній тиждень він лібералізувався - судна безперешкодно покидали порти, розповіли Ъ зернотрейдери. На початку тижня Держмитниця скасувала введену з кінця липня вимогу про проведення додаткових перевірок в інститутах судмедекспертиз відповідності якості ввезеного зерна вказаному в супровідних документах. Через цю вимогу експорт зернових з України з кінця липня був практично заблокований. Цю інформацію підтвердило і високопоставлене джерело в Держмитслужбі.
Крупні зернотрейдери не підтримують ідею продажу квот на аукціонах, оскільки їм вигідно, щоб квоти розподілялися з врахуванням обсягів експортованих компаніями в попередні роки. В цьому випадку нові компанії, що розвиваються, не з першої десятки найбільших експортерів не матимуть жодних шансів і не зможуть скласти їм конкуренцію, розповіло джерело в одній з компаній зернотрейдерів. "Якщо квоти продаватимуться на аукціонах, закупівельні ціни будуть зменшені рівно на ту суму, яку доведеться заплатити державі", - повідомила "Українська зернова асоціація" (УЗА; об'єднує найбільших зернотрейдерів).
В УЗА вважають, що запропоновані урядом обсяги квот катастрофічно малі. "З врахуванням обсягу урожаю до кінця маркетингового року (1 липня) з України може бути експортовано без загрози для продовольчої безпеки 4,5 -5 млн т пшениці, не менше 6 млн т кукурудзи", - говорить гендиректор компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський. Раніше Мінагрополітики повідомляло, що до кінця маркетингового року з України може бути безперешкодно експортовано не менше 12,7 млн т зерна.
Втім, навіть невеликі квоти для учасників ринку кращі, ніж блокування експорту, відзначає управляючий партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Андрій Астапов. Більшість зернотрейдерів опинилися в складному становищі - через різке зростання цін на зерно в світі і в Україні в липні їм стало невигідно виконувати укладені за старими цінами контракти. Тоді компанії запропонували уряду ввести заборону, що дозволило б їм розірвати невигідні контракти. "Зараз це вже неактуально: частина компаній заплатила неустойку за невиконання контракту, інша частина перебуває в процесі арбітражу, а деякі виконали зобов'язання собі в збиток", - розповів Астапов. За його словами, нових контрактів зернотрейдери не укладали в зв'язку з невизначеною ситуацією в країні - тепер вони зможуть це зробити.
Уряд не приховує, що, вводячи квоти на експорт, він розраховує добитися зниження цін на зернові. "Якщо найближчим часом закінчиться закупівля зернових в Держрезерв і Аграрний фонд, то уряд може зняти квоти", - заявив вчора Клюєв. Зараз з 5 млн т зерна нового урожаю, які уряд доручив купити АФ, куплено лише 380 тис. т. "Темпи закупівель стримуються через те, що ціна зерна в Україні ще спекулятивна", - пояснив голова АФ Олександр Маринець. Учасники ринку згадують, що, після того, як в липні експорт зерна з країни був заблокований, ціни впали на 40%, але потім відіграли приблизно 20%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас