ЄБРР пообіцяв Україні активніше збирати гроші на саркофаг для ЧАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР пообіцяв Україні активніше збирати гроші на саркофаг для ЧАЕС

206
Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв і віце-президент ЄБРР Хорст Райхенбах домовилися активізувати зусилля зі збору додаткових коштів до Чорнобильського фонду "Укриття" і на ядерну безпеку. Відповідна домовленість була досягнута на засіданні спільного комітету "Україна - ЄБРР", - повідомляє прес-служба першого віце-прем'єра.
Сторони вирішили підготувати і погодити спільний план дій із прискорення вирішення чорнобильських проблем. Клюєв і Райхенбах також домовилися, що уряд України затвердить чіткий графік реалізації всіх проектів на ЧАЕС, які будуть погоджені з ЄБРР.
За словами віце-президента ЄБРР, на сьогодні є чіткі оцінки вартості всіх проектів. Хорст Райхенбах висловив сподівання, що вони будуть затверджені на Асамблеї донорів як основа для подальшого збору коштів.
У свою чергу, Андрій Клюєв нагадав, що президент України Віктор Янукович оголосив 2011 рік роком вирішення чорнобильських проблем і домовився з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном про проведення в Україні в квітні наступного року міжнародної конференції, яка буде присвячена 25-ій річниці трагедії на ЧАЕС.
За словами Райхенбаха, країни G7 і Євросоюз готові до проведення такої конференції. Віце-президент ЄБРР висловив сподівання, що Росія займе активнішу позицію у виділенні коштів на вирішення чорнобильських проблем, а також, що зусилля із пошуку нових донорів принесуть добрі результати. Першим важливим кроком буде зустріч між групою представників країн G8 і України, яка відбудеться в другій половині жовтня, зазначив Хорст Райхенбах.
Перший віце-прем'єр-міністр України також повідомив, що всі проблеми фінансування з державного бюджету України проектів на Чорнобильській АЕС будуть вирішені. З іншого боку, Україна і ЄБРР повинні активно попрацювати з донорами, аби закрити той дефіцит бюджету, який склався на даний момент, заявив Клюєв.
Райхенбах повідомив про контакти ЄБРР з керівництвом Франції і висловив сподівання, що головування цієї країни з 1 січня 2011 року в G8 позитивно вплине на процес збору коштів. За словами Клюєва, ця тема повинна обговорюватися під час візиту президента України до Франції 7 жовтня.
Віце-президент ЄБРР переконаний, що найближчим часом можна буде укласти основний контракт з фірмою Holtec International (будівництво ХОЯТ-2), а також, що СП "Новарка" подасть якісний ліцензійний пакет (пакет проектної документації із будівництва НБК).
"Якщо вони дотримуються тих термінів, які ми з ними погоджували, є надія, що задовго до конференції донорів в квітні цей ліцензійний пакет буде затверджений відповідними державними органами України", - заявив віце-президент ЄБРР. Ліцензійний пакет №5 передбачає проекти основних фундаментів нового безпечного конфайнтмента, основного спорудження НБК, системи основних кранів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас