Банкам торговці не допоможуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам торговці не допоможуть

Фінтех і Картки
902
Банкіри вважають, що ініціативи уряду підвищать обсяги по платіжних картах максимум на 5%.
Постановою "Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів" уряд закріпив обов'язок торгівельного бізнесу забезпечити прийом платіжних карт до 2012 р. Зокрема, до 1 липня 2011 р. привести свою діяльність у відповідність з даною нормою повинні торговці в населених пунктах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб, окрім суб'єктів малого підприємництва.
Директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем "ЕМА" Олександр Карпов прогнозує позитивний ефект від постанови. "Документ позитивно вплине на збільшення безготівкового обігу і зниження витрат бізнесу і держави на готівковий обіг", - упевнений експерт. Він відзначає, що в попередній постанові торговцям були зроблені поступки, зокрема, в програмі терміналізації зобов'язали брати участь лише торговців із обігом понад 5 млн. грн. і з торгівельною площею від 400 кв.м.
Та навіть в такій ліберальній редакції документ, як вважає Карпов, зіграв значну роль в зростанні кількості платіжних терміналів (з 25 до 80 тис. за три роки). В асоціації чекають зростання кількості терміналів до 300-400 тис. в результаті дії нової постанови.
В той же час президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко прогнозує, що програма терміналізації зіткнеться з технічними проблемами, зокрема, необхідністю забезпечувати канали зв'язку в невеликих населених пунктах.
При цьому зі зростанням кількості терміналів експерт прогнозує зростання шахрайства на ринку платіжних карт, адже понад 96% всіх карт в Україні все ще працюють на магнітній стрічці, а не на сучасніших чіпових технологіях.
А ось голова правління Українського процесингового центру Антон Романчук вважає, що великого ефекту на безготівковий обіг постанова мати не буде, і з ним, до речі, неофіційно солідарні багато банкірів. "Я особисто скептично ставлюся до подібних адміністративних заходів. Якийсь ефект постанова на збільшення безготівкового обігу може й матиме, але ключовим чином тенденцію не змінить", - говорить він. Враховуючи обхват програми по терміналізації, буде маса торгівельних точок, в яких банки свої термінали ставити безкоштовно не будуть, тому що це буде їм невигідно. А самі торговці напевно спробують заощадити на установці обладнання.
"В установці терміналів зацікавлені лише великі торгівельні мережі, де термінали і без того давно встановлені", - говорить голова правління одного з банків. Дрібні мережі і торгівельні точки не захочуть жертвувати своїм прибутком, бо комісійні за користування терміналом складають від 2% до 7,5% операції (банки за свій рахунок встановлюють термінали, торговці розплачуються комісією за операції по картці в магазині).
Але банки готові нав'язувати свої термінали торгівельним точкам лише в великих містах, де потік клієнтів з картками чималий: у великих фінструктурах на міста з населенням понад 500 тис. осіб припадає близько 80-85% користувачів платіжними картами. За його прогнозами, обіг за платіжними картками збільшиться після даної постанови максимум на 5%.
Начальник відділу карткового бізнесу OTP Bank Світлана Сироженко вважає, що основні труднощі з виконанням норм постанови виникнуть в містах з населенням до 100 тис. осіб. Рівень покриття платіжними картами таких населених пунктів незначний, а значить, тим же банкам буде непросто забезпечити рентабельність торгівельного еквайрингу.
В такому разі витрати на обладнання повинен буде взяти на себе сам торговець. А оскільки вартість терміналу становить від $300, навряд чи дрібні торговці не спробують заощадити на цьому і не спробують обійти розпорядження уряду.
Втім, як вважає Карпов, уникнути виконання норм постанови буде не так просто. "Прем'єр-міністр доручив НБУ внести відповідні зміни до положення "Про проведення касових операцій в національній валюті", внаслідок чого податкові органи отримають достатні юридичні підстави для ефективного контролю за виконанням торговцями норм постанови Кабміну", - говорить експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас