Труба миру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Труба миру

Енергетика
554
НАК "Нафтогаз України" відновила реекспорт газу в Польщу. Поки йдеться про експорт незначних об'ємів палива, але в майбутньому Мінпаливенерго розраховує на збільшення постачань до 3 млрд кубометрів газу на рік. В цьому випадку Україна ризикує погіршити відносини з "Газпромом" і навряд чи піде на конфлікт з російською монополією, вважають експерти.
Міністр палива і енергетики Юрій Бойко в п'ятницю повідомив, що НАК "Нафтогаз України" відновила експорт українського газу в Польщу. За його словами, йдеться про постачання дочірнім підприємством "Укргавидобуток" в польське місто Хрубешув. "Поки йдеться про невеликі об'єми в 200 млн кубометрів газу на рік, - говорить джерело Ъ в Мінпаливенерго.- Але в майбутньому ми спробуємо розширити цей контракт, Польща потребує додаткових 3 млрд кубометрів газу. І ми готові забезпечити його постачання".
На початку жовтня Польщі знадобиться газ понад законтрактовані в Росії об'єми, і вона вирішила купити їх в обхід "Газпрому". Польська PGNiG підписала з німецькою компаній E.ON Ruhrgas (добуває газ в Росії разом з "Газпромом") угоду про постачання до 3 млрд кубометрів російського газу в Польщу з 1 жовтня. Але в середині вересня PGNiG повідомила, що українська влада блокує транзит цього газу через Україну. У "Нафтогазі" заявляли, що офіційних запитів від PGNiG про транзит нібито не отримували. Проте в неофіційних бесідах в Мінпаливенерго говорили, що "Нафтогаз" відмовляється транспортувати газ компанії E.On Ruhrgas в Польщу на вимогу "Газпрому".
Тепер очевидно, що блокування транзиту вигідне і самій Україні. "Польщі все одно, у кого купувати газ, аби не в 'Газпрому', - говорить начальник аналітичного відділу ІК 'Брокеркредитсервіс' Максим Шєїн.- Правда, Україна в результаті ризикує погіршенням відносин з російською монополією". Пан Шєїн нагадує, що цього року експорт "Газпромом" газу в країни ЄС всупереч прогнозам компанії не зросте: "Більше того - частину ринків монополія практично втратила, наприклад постачання до Італії скоротилися на 70%. У цій ситуації поступове витіснення монополії з ринку Польщі ще більше погіршить ситуацію".
Становище ускладнюється ще і тим, що "Газпром" зараз домовляється з Польщею про постачання додаткового об'єму газу в обмін на збереження контролю над польською частиною газопроводу Ямал-Європа і відмову від зміни оператора ГТС, говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Зараз газопроводом управляє Europolgaz, акціонером якої є "Газпром". Але Єврокомісія вимагає від Польщі забезпечити доступ до мережі всім енергокомпаніям, передавши управління нею державною Gaz-System. "Складно повірити, що в 'Газпромі' погодяться втратити стратегічно важливий ринок і поступитися ним Україні. Тому швидше за все плани Мінпаливенерго про збільшення постачань газу до Польщі найближчим часом нездійсненні. В 'Газпрому' досить важелів впливу на українську владу, аби добитися відмови від планів щодо збільшення експорту", - вважає Гудима. У "Газпромі" від коментарів відмовилися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас