"Ъ": Зерно виставляють на аукціон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зерно виставляють на аукціон

Аграрний ринок
412
Уряд повернувся до питання введення квот на експорт зернових. Віце-прем'єр Борис Колесников в п'ятницю повідомив, що зараз обговорюється можливість продажу квот на аукціонах, а його колега Віктор Слаута пропонує видавати їх виходячи з обсягу експорту компаніями в попередньому маркетинговому році. Обидва рішення планується розглянути на засіданні Кабміну сьогодні. Експерти впевнені, що в обох випадках постраждають сільгоспвиробники - закупівельні ціни на зерно знижуватимуться.
Уряд схиляється до необхідності введення квот на експорт пшениці і ячменю і розгляне це питання на засіданні в понеділок, повідомив віце-прем'єр з питань агропромислового комплексу Віктор Слаута. "Продовольча пшениця має великий попит, ціни на неї знову зростають. Ми повинні захистити внутрішній ринок, як це роблять всі країни", - сказав він і додав, що введення квот на експорт дозволить операторам внутрішнього ринку і пекарям купувати зерно за прийнятними цінами.
"Ціни зростають в результаті зниження пропозиції на ринку - останні дві-три тижні сільгоспвиробники притримували зерно в надії продати його максимально вигідно", - говорить директор аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергій Феофілов. Він звертає увагу на те, що на світовому ринку ціни на зернових вже місяць залишаються стабільними. При цьому в Україні за останній тиждень на фуражну пшеницю вони зросли в середньому на 50 грн/т, до 1,4 тис. грн/т, ячмінь - на 120-150 грн/т, до 1,62 тис. грн/т. Ціни на продовольчу пшеницю зросли майже на 300 грн/т, до 1,7 тис. грн/т, повідомили в групі "німецько-український аграрний діалог".
Не виключено, що уряд прийме рішення продавати квоти на аукціонах, повідомив у п'ятницю Борис Колесников на саміті "Ялтинська європейська стратегія". Він уточнив, що обговорював це питання на зустрічі з Миколою Азаровим. В той же час Віктор Слаута вважає, що в цьому випадку експортери постараються перекласти витрати на сільгоспвиробників, змушуючи їх знижувати вартість зерна: "Якщо квоти будуть введені, порядок їх розподілу має бути прозорим. Можливо, пропорційно обсягам вивозу у минулому маркетинговому році. Хто більше всіх поставляв, той більше і отримає". Такий принцип розподілу квот Кабмін використовував в 2006-2008 роках.
Але закупівельні ціни на зерно знижуватимуться і в цьому випадку, упевнені експерти. "При введенні квот завжди знижується закупівельна ціна через надлишок продукції на внутрішньому ринку", - вважає Сергій Феофілов. Лише за час дії негласної заборони на експорт зерна різниця в цінах на пшеницю на внутрішньому і світовому ринках вже досягла близько 800 грн/т, говорить голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів Леонід Козаченко: "Через це сільгоспвиробники вже недоотримали близько 6 млрд грн. прибутку".
Нагадаємо, Держмитслужба проводить перевірки відповідності якості зерна, що вивозиться, вказаної в супровідних документах, через що в портах зупинено близько 20 суден з майже 380 тис. т зерна. Минулої п'ятниці заступник голови Держмитниці Сергій Семка повідомив, що частина суден покинули порт, але з врахуванням тих, що прибули, їх число залишилося тим самим - 20.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас