Тігіпко про борги України: Пора зупинитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко про борги України: Пора зупинитися

Казна та Політика
3025
Зовнішній борг України до кінця 2010 року перевищить 40% від обсягу ВВП, заявив віце-прем'єр України Сергій Тігіпко в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".
"Ми за два роки зовнішній борг наростили з 12% ВВП до 36%, а в кінці року матимемо 41-42%", - відзначив Тігіпко. Віце-прем'єр вважає, що "60% - це межа, але не для такої країни, як Україна, і нашій країні потрібно зупинитися на позначці 40%.
Перед урядом України стоїть завдання "жорстко консолідувати публічні фінанси". Однією з "основних дір в бюджеті" Тігіпко назвав концерн "Нафтогаз України".
Віце-прем'єр також заявив, що Кабмін України готує низку рішень щодо зниження податкового тягаря на окремі галузі економіки. На його думку, влада понизить податок на прибуток з 25% до 19%, через два роки ПДВ зменшить з 20% до 17%, введе нульову ставку по податку на прибуток на десять років для літакобудування, суднобудування, готелів і легкої промисловості.
Ембарго на експорт зерна, введене в Росії, як вважає Тігіпко, зіграло на руку українським сільгоспвиробникам, визнають в уряді України. "Ціни на зерно злетіли, особливо після тих рішень, які прийняті в Росії. Це дуже сприяло тому, щоб наше сільське господарство було цього року з грошима. Україна цього літа втратила по валу - розраховували десь на 46 млн т, а вийдемо на 38-39". "Але ми виграли в якості, особливо пшениці, і явно виграли в цінах", - резюмував Тігіпко.
Нагадаємо, що в кінці вересня ц.р. прем'єр-міністр Азаров заявляв, що уряд утримує дефіцит бюджету на рівні 3,5% і далі утримуватиме співвідношення зовнішнього боргу України до ВВП на рівні 43-44%.
Як відомо, нещодавно уряд вніс до Верховної Ради (ВР) проект Податкового кодексу (НК) України з поправками. Раніше, 8 липня ц.р., ВР прийняла постанову "Про всенародне обговорення проекту Податкового кодексу України". 17 червня ц.р. ВР підтримала в першому читанні внесений Кабміном Податковий кодекс. Документ, зокрема, передбачав зниження податку на прибуток підприємств з 25% до 20% в 2011 р. і його подальше щорічне зниження на 1 п.п. до 17%. Проект також передбачав поетапне зниження ставки податку на додану вартість з 20 до 17% (з 1 січня 2012 р. - до 19%, з 1 січня 2013 р. - до 18%, а з 1 січня 2014 р. - до 17%).
Сьогодні, 4 жовтня, віце-прем'єр-міністр Борис Колесников заявив, що обговорюватиметься питання, пов'язане з квотуванням експорту українського зерна.
На думку фахівців інвестиційної компанії Phoenix Capital, якщо Кабмін України введе квоти на експорт зерна, світові ціни на пшеницю підвищаться з поточного рівня в 5,9 дол. за бушель. Внутрішні українські ціни на зерно в цьому випадку будуть нижчі 126,6 дол. за тонну, що вище за рівень 2009 р. -102,7 дол. за тонну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас