Банк "Надра" економить гроші Фірташа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Надра" економить гроші Фірташа

Казна та Політика
3003
Як стало відомо "ЭИ", завершено перший етап аудиту банку 'Надра', за підсумками якого потреба фінустанови у вливанні капіталу склала близько 9,5 млрд. грн.
Тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська вважає, що після завершення аудиту потреба в капіталі банку зменшиться ще більше, хоча експерти дотримуються іншої думки. Згідно з умовами меморандуму між владою України і МВФ, до кінця жовтня незалежний аудитор має закінчити оцінку потреби банку "Надра" в капіталі, а до кінця листопада має бути прийняте рішення про входження в банк інвестора або його ліквідації.
За даними "ЭИ", аудиторська компанія PKF (одинадцята в міжнародному рейтингу) надала Валентині Жуковській висновок про потребу фінустанови в регулятивному капіталі на підставі українських стандартів звітності. Оцінка здійснювалася згідно з вимогами постанови НБУ №368. "За цими оцінками, в банк необхідно влити близько 9,5 млрд. грн., - говорить Жуковська.- Ми зробимо все, щоб потреба в грошах була найменшою.
Банк реструктуризував велику кількість кредитів, пролонгує депозити юридичних і фізичних осіб, а також веде роботу по залученню нових клієнтів. Вже відкриті рахунки підприємств потенційного інвестора (Дмитра Фірташа), і до нас на обслуговування переходять хімічні заводи (у Group DF входять Кримський содовий завод, "РівнеАзот", "Кримський Титан")". Банкір упевнена, що схема рекапіталізації "50 на 50", при якій держава внесе капітал нарівні з Фірташем, залишиться незмінною. Мовляв, основна умова рекапіталізації за участю держави - реструктуризація зовнішньої заборгованості (яку, до речі, Дмитро Фірташ контролює на 75%) - банк виконав. Після рекапіталізації приватний інвестор отримає 50%-1 акцій, з яких 25% передасть в управління Мінфіну.
Втім, експерти вважають, що зниження потреби банку в капіталі може і не статися. Згідно з даними НБУ, регулятивний капітал банку "Надра" на сьогоднішній день складає мінус 1,7 млрд. грн., а його адекватність дорівнює 0%. Експерти відзначають, що, згідно звіту адміністратора банку, частка проблемних кредитів у портфелі "Надра" становить близько 38%, тоді як в інших проблемних фінустанов - "Родовід Банку" , "Київ" , "Укргазбанку" - за 70%. За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, вимоги до формування резервів за міжнародними стандартами фінзвітності, за якими проводитиметься другий етап аудиту банку "Надра", набагато жорсткіші, ніж вітчизняні.
Тому потреба в капіталі може збільшитися і навіть перевищити 10 млрд. грн. "Понизити цей показник Дмитро Фірташ зможе, якщо домовиться з позичальниками банку, щоб ті обслуговували свої борги. У нього для цього є достатній адміністративний ресурс", - вважає експерт.
У свою чергу директор інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов говорить, що потреба в капіталі банку "Надра" не обов'язково збільшиться радикально. Хоча аудиторам складно прогнозувати динаміку бізнесу окремих корпоративних позичальників банку, в цілому ринкова ситуація поступово покращується, що не може не позначитися позитивно на обслуговуванні кредитного портфеля.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас