Фонди прямих інвестицій ідуть в сферу послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди прямих інвестицій ідуть в сферу послуг

Казна та Політика
748
На початку 2010 р. експерти прогнозували активізацію фондів прямого інвестування в Центральній і Східній Європі. Ресурси тих інвесторів, до сфери інтересів яких входить український ринок, досягають $10 млрд. Зокрема, про плани здійснити інвестиції в українські компанії заявляли більше десятка фондів прямих інвестицій, серед яких Advent International, SigmaBleyzer, Euroventures, Icon Private Equity, P&S Group, "Діалог Плюс".
Минулого тижня ІК "Драгон Капітал" залучила до свого нового фонду прямих інвестицій Europe Virgin Fund (EVF) перший транш у розмірі $45 млн. За словами директора представництва ЄБРР в Україні Андре Куусвека, EVF - четвертий фонд прямих інвестицій, який фінансує цей банк за 18 років роботи в нашій країні.
Вимоги фондів до вітчизняних структур більш-менш схожі: лідерство в своєму сегменті ринку, досить стабільні грошові потоки (хоча в принципі компанія може бути переобтяжена борговими зобов'язаннями), попит на продукцію компанії постійний.
За словами управляючого активами КУА "Бонум Груп" Олександра Спасиченка, активність фондів прямих інвестицій досі була точковою. "Створюється враження, що за відсутності можливості швидкого заробітку на традиційних українських ринках (нерухомість, ритейл) інвестори не знають, яку нову інвестиційну ідею знайти", - відзначив він.
Показово, що до кризи фонди цікавилися швидкорослими секторами: роздрібною торгівлею, телекомунікаціями, нерухомістю, харчовою промисловістю, виробництвом будматеріалів, сільським господарством. Тепер вони частіше цікавляться проектами у сфері енергозбереження, імпортозаміщення, IT-аутсорсингу, перевантажувальних потужностей (зокрема, портами), тобто тими галузями, які здатні забезпечити стабільний рівень продажів і менше схильні до циклічності економіки.
"Найбільш перспективні галузі інвестування (у тому числі для нашого фонду прямих інвестицій) - це напрями діяльності у сфері послуг, - розповідає Сергій Савчук, директор P&S Asset Management. - Коли економіка країни розвивається і реальний ВВП зростає, частка послуг в структурі витрат споживачів збільшується. У країнах, що розвиваються, таких як Україна і Росія, наприклад, частка послуг складає близько 60% в структурі ВВП, тоді як в найбільш розвинених країнах світу - близько ¾ всієї доданої вартості країни".
Проте, на думку Валерії Чешко, регіонального директора по Україні P&S Group, найближчим часом зовсім нових гравців на ринку чекати не варто. По-перше, фонди, що вже працюють в нашій країні, зібрали кошти до кризи і досі не інвестували їх повністю. По-друге, в регіоні є інші країни, які зараз вигідніші для вкладення коштів.
Тому "внутрішні" українські фонди, створені місцевими інвесторами, стають дедалі активнішими гравцями в порівнянні зі своїми зарубіжними колегами, які також працюють в Україні.
Але все-таки фонди, орієнтовані на внутрішній інвестиційний ресурс, як і раніше, практично відсутні або ж працюють як фонди одного інвестора, який зумів накопити достатній обсяг коштів до кризи або отримав кеш від продажу свого бізнесу. За словами фахівця інвестиційно-банківського департаменту ІГА "Арт-капітал" Валерія Добровольського, зокрема достатній обсяг кешу мають колишні власники деяких крупних банків, проданих в 2006-2008 рр.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас