"Ъ": Спокуса велика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Спокуса велика

620
Міжнародна організація "Репортери без кордонів" вчора опублікувала доповідь про свободу слова в Україні. Документ об'єднує інформацію, зібрану під час літнього візиту правозахисників до України. За даними "Репортерів", після того, як Віктор Янукович став президентом, ситуація зі свободою слова в Україні погіршилась. Проте в адміністрації президента заявляють, що ці висновки ґрунтуються на неофіційній інформації і є суб'єктивними.
Доклад під назвою "Спокуса керувати", підготовлено генеральним секретарем "Репортерів без кордонів" Жан-Франсуа Жульяром і керівником європейського відділу організації Ельзою Відаль, підводить підсумки візиту Жульяра і Відаль до України 19-21 липня у відповідь на скарги журналістів на системну цензуру з боку нової влади.
Нагадаємо, в липні генеральний секретар і керівник європейського бюро організації провели кілька зустрічей із представниками ЗМІ, громадських організацій і народними депутатами, проте так і не змогли поспілкуватися з президентом Віктором Януковичем і заступником глави адміністрації президента (АП) Ганною Герман, які перебували у відпустці. Завершуючи візит, правозахисники констатували факти цензури в українських ЗМІ.
Доклад складається із 13 сторінок, на яких перераховані випадки нападу на журналістів, приклади цензури в столичних і регіональних медіа, спірні законодавчі питання у сфері ЗМІ. "Дані, зібрані 'Репортерами без кордонів' під час моніторингу, проведеного в Україні, підтверджують, що після того, як Віктор Янукович став президентом, зросла кількість фактів порушень свободи слова", - говориться в документі. Крім того, правозахисники підкреслюють, що 2 квітня Янукович "створив громадську гуманітарну пораду з 29 членів, жоден з яких не є журналістом".
Головою ради є Віктор Янукович, а виконавчим секретарем - заступник глави АП Ганна Герман, що "викликає серйозні сумніви в незалежності рішень ради". Зазначимо, що до складу громадської ради входить журналіст телеканалу СТБ Ольга Червакова.
"Репортери без кордонів" рекомендують владі притягнути до відповідальності винних у фізичних нападах на журналістів, створити вільний і швидкий доступ до публічної інформації для журналістів і звичайних громадян, забезпечити прозорість процесу виділення теле- і радіочастот і гарантувати незалежність органів регулювання ЗМІ від політичних і бізнес-структур.
Герман вчора назвала висновки керівників "Репортерів без кордонів" "ангажованими і суб'єктивними". "Висновки цієї організації засновані на неофіційній інформації, отриманій від людей, тісно пов'язаних з опозицією, - сказала вона.- Складається враження, що вони не хочуть конструктивного діалогу, а виконують замовлення опозиції, для того, щоб дискредитувати владу". Крім того, Ганна Герман повідомила, що планує зустрітися із засновником "Репортерів без кордонів" Робертом Мейнардом, аби "обговорити некоректну поведінку і стиль роботи нового керівництва організації".
Представник "Репортерів" в Україні Оксана Романюк категорично спростувала звинувачення в заангажованості. "Не треба бути ангажованим якоюсь політичною партією, аби помітити факти тиску на ЗМІ - минулого тижня в Житомирі напали на журналіста і поранили його, два тижні тому зник головний редактор газети 'Новий стиль' Василь Кліментьєв", - заявила вона. За словами Романюк, другий візит "Репортерів" до України планується восени, після чого буде підготовлений другий звіт про ситуацію зі свободою слова в Україні. "Ми чекаємо, що в адміністрації президента нам назвуть точну дату, коли можна приїхати, аби гарантовано зустрітися з першими особами країни", - уточнила вона.
Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко (БЮТ) також вважає звинувачення "Репортерів без кордонів" в ангажованості абсурдними. "Після того, як влада відмовилася зустрічатися з делегацією 'Репортерів', вона не має морального права звинувачувати правозахисників в суб'єктивності, - сказав Шевченко.- Влада повинна з вдячністю відноситися до рекомендацій 'Репортерів без кордонів', тому що вони підказують, як далі розвивати свою країну".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас