Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
665
Віктор Янукович вважає, що влада почала працювати, а Ганна Герман, зі свого боку, збирається висвітлювати найпривабливіші сторони цієї роботи... Появи Юлії Тимошенко чекають, немов бога з машини... Леонід Кравчук дає корисні поради...
Україна повільно вповзає в новий сезон. Порадували економічні показники, оскільки сальдо зовнішньоторговельного балансу вперше за декілька років за підсумками першого півріччя 2010 року виявилося позитивним - плюс 400 мільйонів доларів. Є підстави вважати, що тенденція збережеться і за підсумками року, а зростання ВВП складе не менше 4%.
Поки парламентарі відпочивають, інформаційний простір наповнюють чутки, переважно пов'язані з особливостями проведення місцевих виборів. Одні вважають, що Віктор Янукович наполяже на зміні виборчого закону, щоб прочинити двері в обласні й міські ради прибічникам Сергія Тігіпка і Арсенія Яценюка.
Інші - готуються до ліквідації районних рад в столиці (у них, на відміну від Київради, кияни обиратимуть депутатів 31октября). Зрозуміло, що від нової влади, що має в своєму розпорядженні парламентську більшість і здібність до єзуїтського тлумачення законодавства можна чекати всяких каверз, але невже Віталій Кличко дозволить позбавити себе можливості укріпити позиції очолюваної ним партії "УДАР" в столичних районах?
Тож на позачерговій сесії Київради, яку скликають на 25 серпня, може бути гаряче, а поки відсутність виразної інформації і показне затишшя лише стимулюють не лише активність розробників політичних спецоперацій, але і фантазію зацікавлених метушнею на Печерських пагорбах громадян країни.
Президент Віктор Янукович тим часом зробив традиційні для наших політиків відвідини Сорочинського ярмарку, на якому не лише придбав діжечку для засолу огірків і вишиванку, але заявив, що влада почала працювати, і українці швидко це відчують. Якщо врахувати, що у вересні мільйони громадян країни отримають платіжки з врахуванням 50-процентного підвищення вартості газу, то можна сказати, що в словах глави держави є певна неоднозначність.
Правда, Віктор Федорович через брак часу питання про підвищення вартості "блакитного золота" залишив без відповіді. На допомогу шефові прийшла вірна Ганна Герман, яка в одному з інтерв'ю відмітила, що президентська адміністрація стала працювати прозоріше, цензури в країні немає, а Юлія Тимошенко утримує цілу машину по дискредитації влади. Зате на Банковій, ясна річ, все відкрито. Напевно, хрусткими огірочками з "діжки Януковича" скоро почнуть пригощати журналістів після брифінгів.
До речі, про машини. Повернення лідера БЮТ з незвично тривалої відпустки чекають, немов появи бога з машини в античній трагедії. Соратники екс-прем’єра підбадьорюють себе грядущими успіхами під керівництвом Богині (так інколи називають Юлію Тимошенко), а сама Юлія Володимирівна в заочних зверненнях до народу обіцяє не давати спокою Дмитру Фірташу, Шевченківському районному суду і, ясна річ, всій системі державної влади. Треба сказати, що найбільш полум'яні обіцянки, не підкріплені візуальними образами, звучать непереконливо. Журнал "Кореспондент" зафіксував падіння рівня впливу леді Ю на події в країні, опустивши її на 10-е місце в рейтингу найвпливовіших українців.
Тим часом становище деяких соратників Тимошенко залишається украй неприємним. Фігуранти справи про розмитнення 11 мільярдів кубометрів газу до жовтня залишаться в СІЗО, а екс-міністр економіки Богдан Данилишин оголошений в розшук. Лідер кримського БЮТ Андрій Сенченко, який сам зіткнувся з підвищеною активністю податківців, передбачив, що колишній високопоставлений чиновник десь на дачі займається підсобним господарством і не чув про пристрасне бажання служителів Феміди поговорити з ним відверто. Припущення не позбавлене витонченості, хоча, за неперевіреною інформацією, Данилишин, якщо і копає картоплю, то за межами України.
В Криму виступив і лідер російських комуністів Геннадій Зюганов. Хоча зоряний час лідера КПРФ далеко позаду, це не заважає йому здійснювати політичні гастролі, закликаючи до возз'єднання Росії, України і Білорусі. Зюганов працює в своєму репертуарі, підтримуючи в першу чергу лідера кримських комуністів Леоніда Грача. На щастя, бажаючих прислухатися до закликів Геннадія Андрійовича небагато.
Заслуговує на увагу позиція Леоніда Кравчука. Перший Президент не збирається виходити на політичну пенсію, вважаючи за краще займати позицію конструктивного критика влади. Леонід Макарович відзначив, що за 19 років загроз незалежності України стало менше, правда, і реформ в країні як не було, так і немає. Кравчук попередив, що згортання свободи слова може призвести до тоталітаризму. Шкода, що попередження аксакала української політики можуть потонути в передсвятковій метушні напередодні Дня Незалежності, хоча хто має вуха - почує.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас